O tanara de 19 ani din Slobozia a fost adusa, in urma cu doua zile, de la Spitalul Judetean Constanta la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, medicii de acolo "aruncand si ipoteza suspiciunii de gripa aviara". Prin urmare, tanara a fost trans

O tanara de 19 ani din Slobozia a fost adusa, in urma cu doua zile, de la Spitalul Judetean Constanta la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, medicii de acolo "aruncand si ipoteza suspiciunii de gripa aviara". Prin urmare, tanara a fost transportata de la Constanta la Bucuresti cu elicopterul, camera de garda de la Spitalul de Urgenta Floreasca a fost evacuata, iar bodyguarzii si cadrele medicale din interiorul camerei de garda au fost obligati sa poarte masti. Pacientii si apartinatorii au fost nevoiti sa intre pe o alta usa sau sa astepte dincolo de usa camerei de garda a spitalului.
Surse autorizate din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca ne-au declarat ca tanara are de fapt pneumonie: "In ultimele zile starea de sanatate a tinerei s-a agravat si medicii de la Constanta au decis sa o trimita la Bucuresti din teama ca aceasta sa nu fi intrat in contact cu virusul gripei aviare. Aici, noi am consultat-o si am constatat ca fata are pneumonie. Tanara ar fi stat in urma cu doua saptamani in frig, ceea ce a determinat pneumonia.Masurile luate la spital au fost preventive". Ieri dimineata, Spitalul de Urgenta Floreasca a trimis la Institutul Cantacuzino o serie de probe. "Trimiterea acestor probe este o masura epidemiologica. Intai se fac o serie de teste rapide urmand ca rezultatul sa fie cunoscut astazi. Pe baza acestor teste rapide, orientative, i se pune tinerei un diagnostic orientativ. Obligatoriu se repeta testele la 24 de ore si la 48 de ore, dupa care se pune diagnosticul final. Daca rezultatele testelor sunt dubioase, testele se repeta. La Spitalul de Urgenta Floreasca, tanara a fost supusa doar unor teste ce pot fi facute acolo si, prin urmare, medicii i-au pus diagnosticul de pneumonie. Testele virusologice se fac la institut", ne-a declarat Radu Lucian, directorul Institutului Cantacuzino.
La randul sau, Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infectioase "Matei Bals" ne-a spus ca "tanara trebuia lasata la Constanta", dar ca "probabil medicii de acolo s-au speriat si, de aceea au trimis-o la Bucuresti". Pe de alta parte, acesta ne-a declarat ca "vaccinul antigripal uman are efect numai asupra gripei umane. Ultima pandemie de gripa umana a avut loc in 1977, deci acum 28 de ani. Astfel, ne apropiem de intervalul de 29-30 de ani, estimat pentru declansarea altei pandemii. In acest context si in contextul gripei aviare trebuie luate masuri pentru prevenirea declansarii unei epidemii de gripa umana, caci virusul gripei umane combinat cu cel al gripei aviare dau o forma agresiva de gripa la om. Vaccinarea trebuie facuta acum tocmai pentru prevenirea declansarii unei epidemii de gripa umana, mai ales in perioada de risc de la sfarsitul lunii noiembrie-inceputul lunii decembrie".

Discutii privind achizitionarea de catre stat a unor produse antivirale

"La solicitarea Ministerului Sanatatii, au fost initiate discutiile cu firma F. Hoffmann - La Roche, pentru achizitionarea de catre stat, a unui stoc de oseltamivir ca parte a planului national de lupta impotriva pandemiei de gripa. Medicamentul antiviral va fi folosit ca prima masura de prevenire si tratament a cazurilor de gripa, in conditiile izbucnirii unei pandemii, pana in momentul in care vaccinurile specifice vor fi disponibile", se arata intr-un comunicat de presa al F. Hoffmann - La Roche. Avand in vedere ca cele doua parti poarta, deocamdata, doar discutii, "nu se stie, inca, despre cantitatea ce urmeaza a fi achizitionata".
Oseltamivir nu este un vaccin, ci un medicament antiviral, cu administrare orala, care actioneaza impotriva tuturor virusurilor gripale, inclusiv H5N1. Vaccinul antigripal actual este eficient impotriva virusului gripei umane aflat acum in circulatie, dar este total ineficient impotriva virusului aviar mutant. In acest caz, terapia cu medicamente antivirale este singura forma de tratament de prima linie. "Oseltamivir este activ impotriva tuturor virusurilor gripale relevante din punct de vedere clinic, inclusiv virusurile aviare, medicamentul fiind indicat pentru prevenirea imbolnavirilor de gripa atat aviara cat si sezoniera, precum si pentru tratarea bolii, o data instalata. Oseltamivir a fost folosit pentru tratamentul cazurilor de gripa cu virusul H5N1, in Thailanda si in Vietnam, dar si pentru protectia lucratorilor din fermele de pasari din Olanda, in timpul epidemiei cu virusul H7N7 din 2003. Intr-un document emis recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca datele disponibile pana in prezent sugereaza faptul ca oseltamivirul este eficient in tratamentul infectiei cu virusul H5N1 la oameni", precizeaza reprezentantii F. Hoffmann - La Roche. Pe de alta parte, reprezentantii Biroului de Presa al Ministerului Sanatatii au declarat ca "F. Hoffmann - La Roche a dat comunicatul pe proprie raspundere. Discutiile Ministerului Sanatatii cu aceste companii sunt confidentiale...".

Gabriela Vlasceanu gabriela.vlasceanu@curierulnational.ro

Izolarea si identificarea virusului, in maxim 16 zile


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.