reduce chiar la jumatate, banii vor fi amortizati in scurt timp. Mai mult, atunci cand plecati de-acasa pentru un timp sau daca aveti o camera nelocuita, puteti pur si simplu sa inchideti caloriferul.
Pentru a va monta repartitoare trebuie sa
reduce chiar la jumatate, banii vor fi amortizati in scurt timp. Mai mult, atunci cand plecati de-acasa pentru un timp sau daca aveti o camera nelocuita, puteti pur si simplu sa inchideti caloriferul.
Pentru a va monta repartitoare trebuie sa indeplininti mai multe conditii:
* minimum 80% din proprietarii apartamentelor unei scari de bloc trebuie sa solicite acest lucru, pentru a se putea face o aproximare a consumului pentru apartamentele care nu isi monteaza repartitoare.
* blocul sa fie contorizat individual la nivel de scara.
* toate aparatele de masura individuale montate in imobil sa fie fabricate de aceeasi firma si sa fie amplasate pe aceeasi schema de montaj.
Firma care a comercializat si a montat aparatele de masura are obligatia de a asigura garantie pentru lucrare si pentru aparatele de masura montate. Pentru montaj nu sunt necesare nici un fel de lucrari de modificare a instalatiei existente, cu exceptia faptului ca robinetul dublu de reglaj al caloriferului se inlocuieste cu un robinet termostatic. Repartitoarele se fixeaza pe corpul radiatorului intr-un loc in care temperatura suprafetei respective e considerata echivalenta temperaturii medii a acestuia. Pentru a putea face economii, corpul de incalzire trebuie sa fie dotat, pe langa repartitor, si cu un robinet termostat, care permite obtinerea temperaturii dorite in fiecare camera, prin reglaj.

Cine calculeaza factura

Citirea repartitoarelor si stabilirea cotei de incalzire se realizeaza cu acordul scris al locatarilor si al asociatiei de proprietari, de regula, de firma care a montat repartitoarele, aceasta avand personal instruit special in acest sens precum si program de calcul pentru prelucrarea datelor. Pentru aceasta operatiune se plateste un abonament de circa 0,5 - 1 euro. Cuantumul de plata aferent partilor comune, care revine detinatorilor de apartamente contorizate individual, nu va depasi 10% din consumul total inregistrat de contoarele instalate in apartamente. in cazul in care absolut toate apartamentele sunt contorizate, cuantumul pentru partile comune va fi stabilit in baza diferentei intre suma consumurilor inregistrata in apartament si consumul inregistrat de contorul general.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.