Relatiile Romaniei cu Statele Unite se afla in prezent pe o panta ascendenta, insa este inca nevoie de eforturi pentru a le intari, dupa cum a rezultat in discutiile purtate ieri in cadrul conferintei "Evolutia relatiilor dintre Europa si Statele Uni
Relatiile Romaniei cu Statele Unite se afla in prezent pe o panta ascendenta, insa este inca nevoie de eforturi pentru a le intari, dupa cum a rezultat in discutiile purtate ieri in cadrul conferintei "Evolutia relatiilor dintre Europa si Statele Unite ale Americii in timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui Bush". Manifestarea s-a desfasurat la Hotel Mariott din Bucuresti fiind organizata de Fundatia pentru Democratie Cultura si Libertate (FDCL), Center for Strategic and International Studies din SUA (CSIS), Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ziarul ZIUA si Asociatia "Manfred Woerner", beneficiind de participarea unui larg numar de analisti si oameni politici ca Adrian Severin, Dan Pavel, Teodor Melescanu, Victor Babiuc si directorul ziarului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu.
Relatii bune la nivel retoric
La nivel retoric, relatiile dintre Romania si Statele Unite ale Americii sunt cele mai bune din istoria celor doua tari, dar este nevoie sa coboram de la retorica la o politica dinamica, a declarat senatorul liberal Teodor Melescanu. Potrivit senatorului liberal, vice-presedinte al Comisiei de Politica Externa din camera superioara, daca relatiile sunt excelente la nivelul dezideratului, ele trebuie insa sustinute de contacte mai serioase si de o politica mai stransa in materie de consultari pe subiecte de politica externa si nu numai. In privinta relatiilor dintre SUA si UE, Teodor Melescanu crede ca este vorba despre diferente structurale, mai degraba decat conjuncturale, date de faptul ca SUA au o viziune realista asupra securitatii, in vreme ce europenii se situeaza pe linia scolii de la Copenhaga, care ia in calcul factorii politici, economici si sociali.
Redefinirea relatiei SUA-UE si proiectul Marea Neagra
Janusz Bugajski, directorul Proiectului pentru Europa de Est din cadrul CSIS, a afirmat ca in timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui George W. Bush relatiile SUA-UE trec printr-o faza de redefinire. Totusi, aceste relatii nu au trecut proba unei crize majore si exista inca un grad mare de incertitudine cu privire la modul in care cele doua parti ar reactiona in cazul unei provocari majore. Deputatul social-democrat Adrian Severin a subliniat ca UE este mai capabila sa castige pacea, dar nu razboaie, in vreme ce in cazul SUA situatia este inversa. In privinta relatiilor romano-americane, deputatul social-democrat a afirmat ca Romania nu trebuie sa perceapa rolul de lider regional la Marea Neagra ca fiind sinonim cu transformarea in purtatorul de cuvant monopolist al SUA in zo-
na.
Problema transnistreana
Conflictul transnistrean - principala amenintare la adresa stabilitatii si securitatii din preajma granitelor romanesti - a fost prezentata de fostul premier al Republicii Moldova Dumitru Braghis care a sustinut ca orice solutie pentru rezolvarea crizei din regiune trebuie sa tina seama de prevederile Constitutiei Republicii Moldova. Braghis a mai precizat ca o importanta componenta a conflictului transnistrean este factorul economic. In opinia lui Dumitru Braghis, Romania ar trebui sa fie prezenta la masa negocierilor pentru solutionarea conflictului. Nu in ultimul rand, in cadrul dezbaterii a fost avansata ideea aplicarii unui mini-plan Marshall pentru Republica Moldova.
Mircea Druc, fost premier la Chisinau, a prezentat evolutia conflictului transnistrean care in opinia sa si-ar avea radacinile inainte de 1990, inca din perioada de glaznost avansata de Moscova, perioada in care reprezentantii comunisti de la Kiev au promovat primele idei ale separatismului transnistrean.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.