Tot auzim de cateva zile voci alarmate care spun insistent ca este iminenta migratia capitalului romanesc catre alte piete mai atractive. Bogdan Hossu, presedintele "Cartel Alfa", opina ca "deponentii aleg sa isi retraga capitalul si sa se reorientez
Tot auzim de cateva zile voci alarmate care spun insistent ca este iminenta migratia capitalului romanesc catre alte piete mai atractive. Bogdan Hossu, presedintele "Cartel Alfa", opina ca "deponentii aleg sa isi retraga capitalul si sa se reorienteze inspre bancile din afara tarii". Am incercat sa verificam cat de intemeiata este o astfel de temere. O comparatie simpla, intre dobanzile la depozitele romanesti in valuta si cele din Statele Unite bunaoara, arata ca un virtual deponent ar castiga din urma unei astfel de speculatii. Mai ales pentru ca dobanzile la depozite au in State un trend ascendent, cu o medie actuala de 3,74% la depozitele pe un an si cu un varf de 4,5%. O dobanda atractiva in conditiile in care, in Romania, o dobanda la un astfel de depozit depaseste rar 4 puncte procentuale. Ideea, insa, ca toti romanii ar putea sa-si protejeze economiile prin depozite in valuta in alte tari, este fantezista. Dobanzile de exceptie sunt apanajul celor care fac depozite pe termen lung si care incep de la cel putin 10.000 de dolari. Insa, principalul obstacol pentru o migrare masiva de capital este stipulata in una din normele BNR cu privire la autorizarea operatiunilor valutare. Deschiderea unui cont in strainatate este perfect posibila la nivel individual, o data obtinuta o autorizatie din partea Bancii Nationale. "In termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete, Banca Nationala a Romaniei - Directia Reglementare si Autorizare va remite solicitantului autorizatia sau va comunica in scris respingerea autorizarii operatiunii respective, cu mentionarea motivelor care au stat la baza respingerii cererii" spune articolul 8 al normei BNR. Este insa imposibil ca depozitele romanesti in strainatate sa devina o practica generalizata. "Banca Nationala a Romaniei poate refuza emiterea autorizatiilor din considerente ce tin de obiectivele politicii monetare si valutare si de situatia balantei de plati sau cand operatiunile valutare contravin prevederilor legale in vigoare". E clar ca schema unor profituri maximizate in acest mod este una prea simpla si nerealista. Ea nu poate fi in nici un caz o realitate care sa ruineze bancile comerciale autohtone. BNR si institutiile similare din celelalte state vegheaza la indeplinirea unor obiective monetare proprii fiecarui stat, fiecarei uniuni monetare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.