Guvernul a aprobat ieri, intr-o sedinta speciala ce a durat mai bine de sase ore, proiectul de buget pentru anul 2006, care trebuie prezentat Parlamentului pentru dezbatere, conform legii, pana la 15 octombrie. "Perdantii" proiectului de buget sunt p
Guvernul a aprobat ieri, intr-o sedinta speciala ce a durat mai bine de sase ore, proiectul de buget pentru anul 2006, care trebuie prezentat Parlamentului pentru dezbatere, conform legii, pana la 15 octombrie. "Perdantii" proiectului de buget sunt parlamentarii. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, la Palatul Victoria, ca va cere Coalitiei de guvernare sa nu aprobe cererea parlamentarilor de majorare a bugetelor celor doua camere parlamentare. Tariceanu a afirmat ca in anul 2005 "aceste doua institutii - ce au dreptul de a-si face singure bugetul - si-au aprobat o crestere, in anul 2005 fata de 2004, cu 60% a cheltuielilor". El a mai spus ca va propune Coalitiei ca in 2006 cheltuielile Camerei Deputatilor si Senatului sa nu mai creasca. "Daca se va renunta la cresterile la capitolul cheltuieli ale Camerei Deputatillor (masini, tunele subterane etc) se va face o economie de 1600 de miliarde de lei", a subliniat primul ministru. Cheltuielile cu salariile functionarilor sunt prevazute la 5,55 din PIB. Tariceanu a subliniat ca daca functionarii se vor plange de salarii mici atunci se vor face disponibilizari pentru a le mari salariile. "Avem prea multa birocratie", a apreciat Tariceanu.
Anul roz al nimanui
Prognozele macroeconomice avute in vedere de autoritati la fundamentarea proiectului de buget pentru 2006 indica o crestere economica de 6% pentru anul viitor, comparativ cu 5,7% in acest an, pe fondul reducerii ritmului de sporire a cererii interne si accelerarii investitiilor. Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca prioritatile Guvernului sunt acoperirea necesarului de cheltuieli pentru actiunile de integrare europeana, o crestere economica sustenabila, iar un alt criteriu este mentinerea echilibrului macroeconomic pentru 2006. Potrivit premierului, veniturile vor creste cu 0,2% din PIB, in urma unor masuri de relaxare fiscala, prin largirea bazei de impozitare si imbunatatirea colectarii prin reducerea evaziunii fiscale. De asemenea, premierul a spus ca in 2006 vor fi create 100.000 de noi locuri de munca. La randul sau, vicepremierul Gheorghe Pogea a afirmat ca veniturile la bugetul general consolidat vor creste anul viitor cu 15,4% fata de 2005, urmand sa reprezinte 31,2% din PIB, in timp ce cheltuielile bugetare vor creste cu 13,9%, pana la 31,7% din PIB. "Anul viitor produsul intern brut va ajunge la 322.500 milioane de lei noi, in timp ce PIB-ul estimat pentru 2005 se ridica la 281.200 milioane de lei noi", a explicat Pogea. El a precizat ca deficitul bugetar pentru 2006 este stabilit la 0,5% din PIB, in conditiile in care cheltuielile de capital (n.r. - pentru investitii) vor creste de la 3,1% din PIB la 3,9% din PIB, iar cheltuielile de personal vor ramane la nivelul de 5,5% din PIB. Premierul a mentionat ca, in cazul in care functionarii publici vor solicita majorari de salarii, acest lucru va fi posibil doar prin disponibilizari de personal.
Vicepremierul a mai amintit ca deficitul de cont curent va scadea anul viitor la 6,9% din PIB, fata de 8,1% estimat pentru acest an, avand in vedere cresterea prognozata a exporturilor - cu 14,6% in 2006 - si majorarea importurilor in aceeasi perioada cu 15,8%. Astfel, valoarea exporturilor este prognozata sa ajunga la 28,75 miliarde de euro, la 37,95 miliarde de euro. O mare parte a importurilor este pusa pe seama achizitiilor de bunuri de capital. Pentru acest an, prognozele indica o majorare a exporturilor cu 15,7%, pana la 25,1 miliarde de euro, si a importurilor cu 22,3%, la 33,2 miliarde de euro.
Potrivit prognozelor cuprinse in proiectul de buget, investitiile se vor majora cu 12% in 2006, fata de 9,8% in 2005. In schimb, cererea interna va creste anul viitor cu doar 7,2%, comparativ cu 9,6% in acest an, in conditiile incetinirii ritmului in cazul consumului individual al gospodariilor de la 10,2% la 6,2% si a consumului colectiv al administratiei publice de la 3,5% la 2,5%. In pofida reducerii taxelor pentru asigurari sociale cu doua puncte procentuale, acestea vor ramane capitolul cu cea mai ridicata contributie la veniturile bugetare, desi in scadere de la 9,5% la 9,3% din PIB. Prognozele economice avute in vedere de autoritati la fundamentarea proiectului de buget pentru 2006 indica o crestere economica de 6% pentru anul viitor, comparativ cu 5,7% in acest an, pe fondul reducerii ritmului de sporire a cererii interne si accelerarii investitiilor. Tinta de inflatie stabilita prin bugetul de anul viitor este de 5,5%.
Constructia bugetara pentru 2006 va constitui una dintre temele de discutii pe care autoritatile romane le vor avea, incepand cu 20 octombrie, cu expertii Fondului Monetar International.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.