Impozitul pe castigul de capital (tranzactiile cu actiuni) va fi de anul viitor 16 la suta, indiferent daca plasamentul este pe termen scurt sau pe termen mediu si lung, a declarat pentru Rompres ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
Impozitul pe castigul de capital (tranzactiile cu actiuni) va fi de anul viitor 16 la suta, indiferent daca plasamentul este pe termen scurt sau pe termen mediu si lung, a declarat pentru Rompres ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
Ministrul Finantelor este ferm in aceasta privinta, chiar daca reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) considera ca impozitarea investitiilor pe termen mediu si lung, pe piata de capital, si a celor pe termen scurt trebuie diferentiata.
"Cei de la bursa ar dori sa nu se impoziteze nimic", a afirmat ministrul Sebastian Vladescu.
"Cred ca Romania are nevoie, in acest moment, sa diferentieze investitia pe termen mediu si lung de investitia pe termen scurt, pe care unii o numesc speculativa. (...) In Romania trebuie sa construim viziunea, vocatia investitorilor pe termen mediu si lung. E chiar o practica in tari din Europa Centrala si de Est pentru diferentierea impozitarii pe termen scurt si pe termen mediu si lung. Mai mult, exista chiar tari unde impozitul pe piata de capital este zero - Grecia, Elvetia, Ungaria", a declarat recent presedintele BVB, Stere Farmache, intr-o emisiune televizata.
Oficialul BVB a aratat ca un nivel de impozitare adecvat ar permite finantarea si functionarea corecta a celorlalte piete.
"Trebuie facuta aceasta diferentiere. Unii pot spune ca trebuie sa acceptam un nivel de impozitare unitar pentru toate pietele. Raspunsul nostru la aceasta remarca este acela ca piata de capital este piata pietelor. Este piata care alimenteaza cu fluxuri financiare toate celelalte piete. (...) Lucrurile ar trebui regandite in acest sens", a spus Farmache.
In ceea ce priveste modificarile Codului fiscal care vizeaza piata de capital exista in acest moment trei subiecte in dezbatere - tipul actiunilor in functie de momentul achizitionarii, modalitatea de impozitare, impozitarea actiunilor in functie de durata plasamentului, potrivit presedintelui Comisiei de Buget-Finante-Banci a Senatului, Varujan Vosganian. Potrivit proiectului de Cod fiscal pe 2006, castigul determinat in cursul anului, din transferul titlurilor de valoare, se impune cu cota de 16%, impozitul astfel calculat reprezentand impozit final.
Contribuabilul care a optat pentru determinarea impozitului pe castigul net anual datoreaza un impozit anual stabilit de catre organul fiscal competent, pe baza declaratiei de venit, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net anual, situatie in care impozitul retinut in cursul anului pe tranzactii reprezinta plata anticipata in contul impozitului anual datorat.
Disputa dintre reprezentantii celor doua viziuni, Vladescu versus Farmache, poate fi extinsa si la cadrul mai larg al modului in care gandim evolutia pietei bursiere in anii ce vor urma. Privilegiem sau nu investitia sanatoasa, pe termen lung? Deocamdata nu, ar putea fi raspunsul.
Si din acest moment orice rationament este blocat. Pentru ca, ne-o spune chiar ministrul Finantelor, in Romania, nu avem o politica pe mai multi ani in ceea ce priveste taxele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin