"Piata futures ofera teren de manevra tuturor categoriilor de investitori, indiferent de obiective sau gradul de toleranta la risc", explica Darius Cipariu, director general adjunct al Bursei la termen din Sibiu. "Mecanismul specific de tranzactionar
"Piata futures ofera teren de manevra tuturor categoriilor de investitori, indiferent de obiective sau gradul de toleranta la risc", explica Darius Cipariu, director general adjunct al Bursei la termen din Sibiu. "Mecanismul specific de tranzactionare si gradul sporit de sofisticare ale unor derivate (optiunile), precum si nivelul de cultura investitionala mai ridicat, necesar investitorilor pe piata futures, au ingreunat impunerea derivatele romanilor. Speculatorii au fost, dintotdeauna, primii care au adoptat aceste instrumente, indiferent daca a fost vorba de contracte pe cursuri valutare sau pe actiuni", a incheiat Cipariu.
"In esenta, un speculator este un investitor <> dupa profit si mai ales dupa randament", considera Cipariu. Daca din punct de vedere al volatilitatii piata de capital si cea la termen genereaza rezultate asemanatoare, in schimb, la capitolul "investitie necesara", piata futures este in avantaj net. Daca se adauga avantajul speculatiei pe scadere de pret si comisioanele de tranzactionare foarte reduse se poate spune ca piata futures este raiul speculatorilor. Investitorii interesati direct intr-o companie sau cei dornici sa profite de dividendele acordate de aceasta vor alege insa piata de actiuni, intrucat detinerea unei pozitii de cumparare pe un emitent in piata futures nu da dreptul la astfel de beneficii.
La evolutia pietei futures a contribuit, in primul rand, dezvoltarea din ultimii 2 ani a pietei de capital. Scaderea randamentelor oferite de instrumentele de plasament fara risc, mai buna transparenta a pietei si imbunatatirea climatului de afaceri din Romania au orientat resurse financiare semnificative catre piata de capital. In prezent, cele mai lichide 17 actiuni listate la BVB sunt disponibile pentru tranzactionare la Sibiu, lista urmand sa fie completata curand cu alte 3 actiuni.
In al doilea rand, avantajele oferite, instrumentele derivate au fost identificate rapid si utilizate de investitori, cele mai importante fiind sintetizate de termenii "tranzactii in marja" si "tranzactii short".
Tranzactiile in marja permit tranzactionarea pe piata futures, platindu-se doar o fractiune din valoarea actiunilor (de regula, un procent de 10 - 20%), in fapt cumparandu-se sau vanzandu-se doar pretul lor. Daca la BVB pentru a cumpara 1.000 de actiuni TLV la pretul de 1 leu/actiune se achita in total 1.000 de lei, la Sibiu pentru acelasi numar de actiuni (echivalentul unui contract futures de TLV) se angajeaza o garantie de 120 de lei, suma pe care o imobilizeaza si vanzatorul. Daca pretul actiunilor creste, cumparatorul va castiga, iar daca va scadea, el va pierde din cei 120 lei depusi drept garantie, pe care ii va castiga vanzatorul. Garantiile sunt colectate de Casa Romana de Compensatie, o institutie independenta de bursa, care are drept scop decontarea si garantarea tranzactiilor futures.
Tranzactiile short permit vanzarea unui activ fara ca acesta sa fie cumparat in prealabil. Intrucat derivatele sunt dematerializate si reprezinta in fapt niste angajamente de plata la un anumit pret si o anume scadenta, o operatiune futures poate incepe direct printr-o vanzare.
In acest fel, un speculator poate realiza profit atat pe cresteri, cat si pe scaderi de pret, spre deosebire de piata actiunilor, unde profiturile se marcheaza doar de cumparatori.
Acest tip de tranzactie este deosebit de util celor care detin portofolii de actiuni si doresc sa le conserve valoarea in perioadele de declin. Ei vand cantitatea echivalenta de actiuni pe piata futures, orice scadere la BVB fiind compensata de profitul generat in urma vanzarii pe piata futures. Aceste operatiuni poarta denumirea de "hedging".
O alta strategie ce poate fi aplicata cu ajutorul derivatelor este arbitrajul dintre pietele pe actiuni si futures.
Aceasta presupune cumpararea de actiuni pe piata spot si vanzarea lor simultana pe piata futures, in momentul in care intre cele doua piete exista o diferenta de pret suficienta pentru a genera un randament investitional multumitor. Astfel de strategii sunt aplicate de catre investitorii prudenti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.