Prima saptamana a lunii octombrie a fost caracterizata de o lichiditate scazuta, care a atins doar 165,4 milioane de lei noi, cu 4,57 la suta mai putin decat valoarea inregistrata in ultima saptamana a lunii trecute. Media valorii schimburilor zilnic

Prima saptamana a lunii octombrie a fost caracterizata de o lichiditate scazuta, care a atins doar 165,4 milioane de lei noi, cu 4,57 la suta mai putin decat valoarea inregistrata in ultima saptamana a lunii trecute. Media valorii schimburilor zilnice s-a cifrat la 33 de milioane de lei pe sedinta, preferatele investitorilor ramanand SIF-urile. Si tranzactiile din sectorul obligatiunilor au fost destul de reduse, valoarea acestora insumand doar 128.615 lei, schimburile fiind impartite echitabil intre obligatiunile bancare si cele municipale.

Indicele SIF-urilor a avut evolutii semnificative

Toti indicii pietei au avut evolutii nesemnificative saptamana trecuta cu exceptia indicelui BET-FI care a atins un nou maxim istoric. Indicele BET a scazut cu 0,08%, Banca Transilvania afectand mai mult evolutia acestuia. Indicele BET-C a crescut cu 0,03%, pe piata resimtindu-se o tendinta de asteptare pentru lamurirea situatiei impozitarii castigurilor la bursa. Indicele BET-FI a inregistrat o crestere de 2,38% si a atins in sedinta de joi, 6 octombrie un nou maxim istoric la valoarea de 35.758,52 puncte, aprecierea din 2005 ajungand la 106,82%. Indicele ROTX listat la bursa din Viena care reflecta evolutia celor mai puternice 6 companii de la BVB: BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, TBM a inregistrat o scadere de 0,23%.

Piata a fost dominata de usoare cresteri

In prima saptamana din octombrie, 23 emitenti au suferit scaderi, 10 au stagnat si 27 au crescut fata de saptamana precedenta. Cei mai fericiti au fost actionarii societatii Energopetrol Campina (ENP), cotatia acestui emitent urcand cu 35,27%, societatea reluandu-se la tranzactionare abia saptamana precedenta dupa peste un an si jumatate de absenta de la cota bursei. Au urmat cei ai Chimopar Bucuresti (CPR) cu o crestere de 31,85% si actionari ai Zimtub Zimnicea (ZIM) cu un plus de 12,46%. Cele mai afectate de scaderi au fost actiunile Carbochim Cluj-Napoca (CBC) cu un minus de 9,72%, urmate de cele ale Rolast Pitesti (RLS) cu un minus -8,31% si Azomures Targu Mures (AZO) care a pierdut 4,38%. Saptamana trecuta a fost dominata in prima parte de o evolutie pe palier facuta pe volume mici, cresterile revenind la finalul saptamanii pe fondul intrarii in piata a unor investitori mai puternici.
Atractia au fost SIF-urile, mai ales ca presa a citat Goldman Sachs cu o evaluare de 4,9 miliarde euro a BCR, pret ce da o valoare reala a SIF-urilor, cu mult peste cea actuala.
Interesul pentru SIF-uri a fost atat de ridicat, incat acestea au atins noi maxime istorice in defavoarea bancilor care au ramas pe palier si a sectorului petrolier, care a fost putin afectat de scaderea pretului international al barilului. Finalul saptamanii a regasit piata pe usoare corectii negative pe SIF-uri, normale dupa atingerea unor noi maxime istorice.
O alta problema care a mai fost pe tapet si a tinut piata in usoara tensiune a fost cea a impozitului pe castigul din piata de capital, insa momentan investitorii nu par a fi la fel de afectati ca in luna februarie a acestui an de noile reglementari, mai ales ca nu se cunoaste nimic clar si ca mai este suficient timp pana la incheierea acestui an financiar.
Majoritatea investitorilor spera ca se vor lua masuri flexibile in aceasta privinta si ca bursa nu va mai fi bulversata de noile masuri fiscale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.