Maine, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, va efectua o vizita oficiala in Federatia Rusa, la invitatia omologului rus, Serghei Lazarov. Dupa cum am fost informati, printr-un comunicat oficial al ministerului, tema centrala a discut
Maine, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, va efectua o vizita oficiala in Federatia Rusa, la invitatia omologului rus, Serghei Lazarov. Dupa cum am fost informati, printr-un comunicat oficial al ministerului, tema centrala a discutiilor va fi identificarea masurilor care sa "contribuie la dinamizarea si dezvoltarea generala a relatiilor de parteneriat dintre Romania si Federatia Rusa, cu deosebire in sfera comercial-economica, la promovarea cooperarii lor pragmatice pe planuri diverse, in beneficiul ambelor parti, al stabilitatii si securitatii regionale si internationale". Dincolo de tonul diplomatic al comunicatului, actuala vizita pare sa vina intr-un moment favorabil. Un argument este si recenta declaratie a vicepremierului George Copos prin care sublinia ca pentru prima data dupa 1990 schimburile comerciale dintre cele doua tari vor depasi suma de 3 miliarde de euro. Totodata mai evidentia ca o prioritate intreprinderea de actiuni de cooperare care sa determine cresterea substantiala a exporturilor romanesti in Rusia, dar si diversificarea exporturilor ruse si asigurarea unei stabilitati a livrarilor reciproce de marfuri. Declarativ, de aceeasi parte a baricadei se afla si premierul Calin Popescu Tariceanu, acesta considerand ca desi majoritatea exporturilor romanesti merg spre Uniunea Europeana, piata rusa reprezinta o sursa de dezvoltare pentru companiile romanesti.
Cu alte cuvinte, asa cum ne este prezentata situatia, in relatiile cu Federatia Rusa suntem pe un trend ascendent, in strategia nationala de export acest spatiu, alaturi de China, este prioritar. Cu toate acestea nu ar trebui sa speram prea mult si sa ne facem iluzii. O reintrare in forta pe piata rusa este extrem de greu de realizat si aceasta din vina noastra. Am pierdut timp pretios, ceea ce ne costa. De altfel, anul trecut Arkadii Volski, presedintele Uniunii Patronale a Intreprinzatorilor si Industriasilor din Rusia, nu s-a sfiit sa ne arate punctele slabe ale Romaniei. Acesta avertiza ca nu va fi usor pentru Romania sa se intoarca pe piata ruseasca unde, in prezent, activeaza cu succes companii din China, Turcia si Germania. Pentru a ne aduce si mai bine cu "picioarele pe pamant" seful industriasilor rusi a dat un exemplu edificator care pune intr-o cu totul alta lumina, deloc favorabila, strategiile comerciale ale Romaniei. Atentie, doar zece companii romanesti sunt active in Rusia fata de 15.000 care provin din Germania. Preferand piata Uniunii Europene, in proportie covarsitoare, s-a ajuns la situatii jenante prin care, practic produsele romanesti au fost imediat scoase din joc. S-a intamplat, in mod frecvent, ca produse romanesti exportate intr-o tara a Uniunii Europene sa ajunga pe piata ruseasca cu eticheta schimbata si la un pret de patru ori mai mare. Acest exemplu ar trebui sa le dea de gandit oficialilor romani si sa gaseasca solutiile pentru promovarea unui flux comercial direct intre cele doua tari. Dupa cum au evoluat lucrurile si evolueaza este o misiune aproape imposibila. Sa ne reamintim, de pilda, ca in anul 2002 Romania a deschis o linie de credit cumparator la Moscova in valoare de 10 milioane de dolari, pentru ca firmele rusesti sa cumpere mai multe marfuri de pe piata ruseasca. Efectul a fost contrar celui scontat. Pana anul trecut consumul din acea linie de credit a fost zero fapt care ar trebui sa tempereze optimismul ministrului de Externe fata de rezultatele vizitei pe care o va intreprinde la Moscova. Cel putin pe latura comerciala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.