Cumparatorul Bancii Comerciale Romane va avea obligatia sa listeze banca in trei ani de la preluare si sa acorde dividende de minim 40% din profitul net pe toata perioada pana la introducerea actiunilor pe bursa. Prevederile fac parte dintr-un acord
Cumparatorul Bancii Comerciale Romane va avea obligatia sa listeze banca in trei ani de la preluare si sa acorde dividende de minim 40% din profitul net pe toata perioada pana la introducerea actiunilor pe bursa. Prevederile fac parte dintr-un acord semnat de cele cinci societati de SIF-uri si comisia de privatizare a BCR si vor fi incluse in contractul de vanzare a pachetului majoritar. Listarea se va realiza prin oferta publica de vanzare. In schimb, SIF-urile au fost de acord sa renunte la prevederea din statutul BCR cu privire la adoptarea anumitor decizii cu o majoritate de cel putin 75% din voturi.
Termenul de trei ani pentru listarea bancii reprezinta un compromis pentru ambele parti, propunerea actionarilor fiind introducerea pe bursa in maxim 2-3 ani. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, principalul actionar, si comisia de privatizare avansau un termen intre trei si cinci ani.
Anul trecut, AVAS a vandut catre salariatii BCR un pachet de 8% la un pret de 10.305 lei pe actiune, valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproape 17 milioane euro. Astfel, la o valoare de piata estimata la 5 miliarde de euro, valoarea pachetului detinut de salariati ar valora 400 milioane euro, de peste 23 de ori mai mult decat suma platita.
Un pret ridicat la privatizare va aduce un castig sporit si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, care au platit anul trecut 222 de milioane de dolari pentru 25% din actiunile BCR.
In cursa pentru preluarea BCR se numara Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Natio-nala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC si BNP Paribas.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.