Ani de zile Romania a avut ca obiectiv de politica externa integrarea euro-atlantica, sintagma confortabila in care se impleteau doua vise: cel al securitatii asigurate de NATO si cel al prosperitatii economice promise de Uniunea Europeana. Tensiunil
Ani de zile Romania a avut ca obiectiv de politica externa integrarea euro-atlantica, sintagma confortabila in care se impleteau doua vise: cel al securitatii asigurate de NATO si cel al prosperitatii economice promise de Uniunea Europeana. Tensiunile intre UE si SUA, devenite mult mai vizibile datorita razboiului din Irak, au surprins majoritatea decidentilor politici si i-au obligat la o analiza mai nuantata. Declaratiile presedintelui Romaniei privind axa Washington-Londra-Bucuresti au creat falsa impresie ca avem de ales intre o politica externa sau alta ca si cum rolul politicii externe nu ar fi sa impace interese diverse. In fapt, politica externa, clasica (hard politics cum este numita de specialisti) cu acorduri la nivel guvernamental, este numai unul dintre instrumentele diplomatiei contemporane. Astazi, la Bruxelles exista zeci de cabinete de lobby, reprezentand interesele comunitatilor de afaceri din Polonia, Cehia, sau Ungaria si nici unul romanesc. In universitatile americane, in evenimentele de profil organizate de think thank-urile care ofera carburantul ideologic pentru politicienii de la Casa Alba, se pot numara pe degete vorbitorii despre Romania. Avem nevoie ca de aer de dezbateri privind politica externa a Romaniei, avem nevoie sa dam idei politicienilor, sa alimentam schimbul de idei dintre specialistii romani si cei straini, care astazi are loc intr-un singur sens.
Eveniment dedicat Holocaustului
Duminica la Palatul Sutu, la ora 18, Fundatia pentru democratie, cultura si libertate organizeaza un eveniment cultural dedicat memoriei Holocaustului. Este pentru a doua oara cand un ONG romanesc este preocupat de acest moment. Luni, va avea loc o conferinta privind "Evolutia relatiilor dintre Europa si SUA in timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui Bush", organizata la Mariott, de FDCL, ZIUA si CSIS, un think thank american de renume. L-am intrebat pe Dragos Seuleanu, directorul FDCL, si co-organizator al conferintei, cum vede relatiile romano-americane in prezent. "Relatia dintre SUA si Romania este o relatie speciala, dar pe planul diplomatiei publice este o relatie prea putin dezvoltata. Cred ca relatia strategica intre cele doua tari poate fi afectata de slaba dezvoltare a acestor relatii pe planul diplomatiei publice si mai ales pe plan comercial. Relatiile comerciale sunt foarte reduse fata de buna relatie strategica existenta. Presedintele Camerei de Comert din Romania, V. Babiuc, sustine ideea ca noi putem sprijini companiile americane sa atace alte piete cum sunt cele din Orientul Mijlociu sau pe piata fostei Uniunii Sovietice. Din informatiile pe care le detin, contractul cu Bechtel este un contract test pentru Romania. Nu are nici o legatura cu vechea administratie. Nu este normal sa declaram ca vrem vina investitori americani sau din alte state si in acelasi timp sa punem in discutie contractele semnate", a declarat Dragos Seuleanu. Mai multe detalii, in editia noastra viitoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.