O reforma despre care se vorbeste mai putin in Romania este aceea a administratiei publice... Nu-i vorba numai de coruptie, ci si de functionarea institutiilor de stat. Cat de prost functioneaza administratia o stie fiecare cetatean. Romania a intrat
O reforma despre care se vorbeste mai putin in Romania este aceea a administratiei publice... Nu-i vorba numai de coruptie, ci si de functionarea institutiilor de stat. Cat de prost functioneaza administratia o stie fiecare cetatean. Romania a intrat insa in circuitul mondial, iar cei care trag acum semnalul de alarma sunt reprezentantii marilor puteri la Bucuresti.
Incepem cu ambasadorul Marii Britanii. La 28 septembrie, domnul Quayle se plangea ca "Romania nu are o administratie calificata, competenta si impartiala". Mentionand unele progrese modeste, ambasadorul britanic punea punctul pe "i": "Romania trebuie sa se miste mai repede, sa mearga mai in profunzime si sa fie mai radicala. Domnul Quayle se referea si la reforma morala; tanara generatie este de calitate ceva mai buna - spune dansul - spre deosebire de cea mai varstnica, obisnuita cu gastile de pe vremea comunismului.
Cam in acelasi sens se exprima si consilierul economic al Ambasadei americane. "Companiile straine care doresc sa investeasca in Romania - spune dansul - trebuie sa depuna mari eforturi pentru a invinge birocratia". Situatia economica se imbunatateste destul de rapid, exista dinamism in tara, dar conditiile pentru investitorii straini sunt inca "foarte dificile, diferite de cele din vestul Europei": lipsa de competenta judecatoreasca, lipsa de intelegere pentru ce inseamna o piata libera, lipsa de corectitudine in randul judecatorilor.
Stabilitate politica exista, dar lipseste. Stabilitatea legilor... Surprize se constata si in modul in care Guvernul face legi, dupa cum exista surprize si in privinta hotararilor judecatoresti: delicventi avantajati, investitori corecti (care nu dau spaga) dezavantajati...
Cu atat mai necesar este ca ministrul Justitiei, doamna Macovei, sa nominalizeze cazurile de coruptie din magistratura, pe care le-a evocat recent, la modul general. Necesar este si ca ministrii departamentelor economice sa inlocuiasca rapid birocratii invederati.
Majorarea salariilor este ceruta, pe drept cuvant, de sindicatele din administratie. Ea presupune insa tocmai acea crestere de eficienta a administratiei care intarzie si pe care multi functionari o impiedica tocmai prin comportament. Zicala "fa-te ca muncesti cum ei se prefac ca te platesc" nu-si mai are rostul intr-o economie de piata intemeiata pe concurenta, iar statului trebuie sa i se recunoasca dreptul sa se intrebe in ce masura numarul mare de legi si de functionari mai este util in raport cu cerintele unei economii libere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.