Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a dispus, ieri, ca adjunctul sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sa mearga la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, pentru a afla care sunt
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a dispus, ieri, ca adjunctul sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sa mearga la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, pentru a afla care sunt obiectiile directorului Aurel Teodorescu. Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat acest lucru, pentru a afla ce nemultumiri are directorul Teodorescu, legate de instrumentarea plangerilor depuse de el la aceasta institutie, referitoare la posibila savarsire a unor infractiuni de catre fosti angajati ai Oficiului. Urmeaza sa fie verificate masurile dispuse in aceasta cauza si sa fie formulate propuneri care sa duca la solutionarea urgenta a sesizarilor, a informat Ministerul Public. Aurel Teodorescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, a intrat in greva foamei joi, motivand ca a recurs la acest protest atat din cauza mafiei din sistemul de obtinere a vizelor de munca, cat si a lipsei de reactie a Parchetului fata de neregulile pe care 1700 de romani le-au semnalat Oficiului.
Ministrul nu este de acord cu greva
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, ne-a declarat ca nu este de acord cu forma de protest a directorului OMFM. El i-a recomandat lui Teodorescu sa intrerupa acest protest amintind ca problemele se pot solutiona prin interventii directe scrise. "Astfel de proteste pot fi caracteristice unei persoane fizice, dar nu unui director al unei institutii publice. Problemele pe care le semnaleaza acum sunt lucruri care, se pare, se desfasoara pe piata medierii fortei de munca", a precizat Barbu. El nu a comentat faptul ca nu s-a intreprins inca nimic din partea anchetatorilor. "Sunt reclamate si o serie de probleme in relatiile cu Consulatul Spaniei. Problemele de migratie a muncitorilor in Spania ar fi trebuit sa fie reglementate prin Comitetul mixt constituit la semnarea acordului intre Romania si Spania privind schimbul de forta de munca. Acest comitet mixt nu s-a mai intrunit de mai bine de un an si nu din vina autoritatilor romane", a mai spus ministrul Muncii, amintind ca in jurul acestor chestiuni se invart multe interese. Barbu a amintit ca spre deosebire de alte persoane fizice sau juridice OMFM nu percepe taxe sau comisioane.
Regandirea cadrului legal
"Stiam de demersurile facute in Justitie pentru denuntarea actelor ilegale din domeniul migratiei fortei de munca. Nu stiam insa ca Aurel Teodorescu intentioneaza sa intre in greva foamei. Speram sa nu se ajunga aici cu toate ca sunt multe probleme legate de procesul de emigrare a fortei de munca. Noi am facut tot felul de reveniri la solicitarile adresate autoritatilor competente sa ancheteze neregulile semnalate de noi. Am facut adrese scrise pentru a vedea in ce stadiu se afla aceste anchete. Nu puteam face mai mult deoarece s-ar fi putut interpreta ca vrem sa influentam, altfel decat legal, mersul anchetelor" ne-a declarat Daniela Andreescu, secretar de stat in ministerul Muncii.
Ea ne-a mai spus ca se impune o regandire a cadrului legal in care se desfasoara migratia fortei de munca. "Asta trebuie facut in procedura de urgenta deoarece aceste persoane care desfasoara activitati ilegale de recrutare a fortei de munca devin din ce in ce mai bogate si mai puternice si te sfideaza. Noi ne-am stabilit ca termen 1 noiembrie pentru a depune un proiect de modificare a Legii 156 privind protectia cetatenilor care lucreaza in strainatate", a adaugat Andreescu. Ieri, Daniela Andreescu a avut o intalnire cu oficiali din Ambasada Spaniei. "I-am invitat, saptamana viitoare, sa discutam intr-un climat mai relaxat si cu mai putina presiune pentru a gasi niste solutii problemelor existente. De asemenea, voi incerca sa-l conving pe Aurel Teodorescu sa renunte la acest protest", a mai spus Daniela Andreescu. Surprinzator, tot ieri, dupa ce s-a intalnit cu reprezentantii Ambasadei Spaniei in Romania, la cabinetul secretarului de stat Andreescu s-a anuntat si un procuror care urma s-o informeze despre mersul anchetelor in cazurile sesizate de Teodorescu.
Ambasada Spaniei cere lamuriri autoritatilor
Ambasada Spaniei, printr-un comunicat transmis redactiei, a respins categoric insinuarile facute de Teodorescu privind pasivitatea sau complicitatea personalului Sectiei Consulare in legatura cu presupuse neregului in gestionarea vizelor pentru muncitorii sezonieri romani in Spania. "In acest sens, ambasada Spaniei in Romania solicita autoritatilor romane competente toat lamuririle pertinente si in functie de ele va adopta masurile ce se impun. Presupusa existenta a unor nereguli in gestionarea dosarelor muncitorilor sezonieri care pleaca in Spania este o problema foarte grava care trebuie sa aiba drept consecinta, in mod cert, actiuni legale impotriva presupusilor responsabili, fie ei cetateni romani, spanioli sau de oricare alta nationalitate. In cazul existentei unor comportamente ilegale, Justitia romana ar trebui sa intervina de urgenta. In acest sens, Ambasada Spaniei isi exprima surprinderea fata de neobisnuitul gest al Directorului unui Oficiu public cu responsabilitati directe in aceasta problema care a ales calea grevei foamei cand in fapt dispune de instrumente ce tin de Statul de Drept", se arata in comunicatul transmis de Ambasada Spaniei. In ceea ce priveste acuzatiile pe care directorul Aurel Teodorescu le aduce in legatura cu institutii publice romane, Ambasada Spaniei nu are nici un comentariu de facut.
"Ambasada Spaniei in Romania isi exprima regretul fata de acest incident care afecteaza in mod direct desfasurarea Acordului hispano-roman de regularizare a fluxurilor migratorii, de ale carui avantaje au beneficiat numerosi lucratori romani si angajatori spanioli", adauga autorii comunicatului.
Au aparut si acuzatorii lui Teodorescu
O reactie neasteptata la greva directorului de la OMFM, a venit din partea Asociatiei Academice de Administratie Publica "Europa". Directorul acestei Asociatii, Bogdan Gheorghe Draghici, face grave acuzatii la adresa lui Teodorescu. Draghici (fost director adjunct al Institutului National de Administratie) sustine ca Teodorescu ar fi fost implicat intr-o serie de afaceri necurate si cercetat in dosare penale cu nume grele printre care apare si numele lui Omar Hayssam. De asemenea, Draghici afirma ca Teodorescu ar fi fost dat afara, pentru "management catastrofal si ilegalitati de mare calibru" , din functia de director de Audit din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Presedintele Asociatiei "Europa" spune ca direcotrul OMFM ar fi favorizat importuri dubioase de tigari in perioada 1995-1996 si ca ar fi fost implicat in "Tigareta II". Printre acuzatiile aduse se mai numara si faptul ca este nasul "liderului PSD Doru Giugula", protectia Administratiei prezidentiale datorita filierei Daniela Andreescu - Dorin Cocos - Elena Udrea. In finalul tuturor aceste afirmatii, Draghici mai aminteste ca Teodorescu nu si-a publicat CV-ul, declaratia de avere si declaratia de interese.
"Acest derbedeu ar trebui sa stie ce obligatii am"
"Acest derbedeu care semneaza aceste mizerii ar fi trebuit sa stie ce obligatii am. Nu sunt functionar public si nu sunt demnitar. In consecinta nu sunt obligat sa-mi public CV-ul si declaratia de avere. Nu am nimic de ascuns si pot pune la dispozitia oricui este interesat", ne-a declarat Teodorescu . El a afirmat ca va reactiona pe cale legala si ii va cere lui Draghici sa dovedeasca "fiecare cuvintel" cu argumente juridice. Teodorescu a recunoscut ca este nasul lui Doru Giugula, "sunt nasul unui om care a facut scoala militara cu mine, nu a liderului PSD". In legatura cu acuzatia de implicare in scandalul "Tigareta II", Teodorescu ne-a explicat ca el si-a dat demisia din functia de director adjunct de la Directia de supraveghere si control vamal in data de 8 ianuarie, iar scandalul "Tigareta II" a fost in 28 aprilie 1998. "Mi-am dat demisia tocmai din cauza presiunilor la care eram supus la acea vreme", a afirma Teodorescu. El l-a calificat pe Draghici drept "mizerabil" deoarece a asociat faptul ca Teodorescu a fost chemat ca martor pentru a clarifica multe aspecte in ancheta "Tigareta II" cu o asa zisa implicare in acest scandal. De asemenea, directorul OMFM a mai spus ca in 27 februarie a cerut Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa-i aprobe suspendarea din functia de director al Directiei de Audit. Aceasta cerere a fost facuta pentru ca Teodorescu urma sa lucreze ca sef al Corpului de Control in somaj in ministerul Muncii. Apoi i s-a propus sa fie director adjunct la OMFM unde s-a angajat in 27 februarie 2004. Dupa numirea Danielei Andreescu in functia de secretar de stat in MMSSF, Teodorescu a dat concurs pentru a ocupa fotoliul de director al OMFM.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.