Oamenii politici de la Belgrad sunt optimisti in aceste zile fata de sansele unei eventuale integrari europene. S-au avansat chiar si unele termene: negocierile de aderare sa inceapa undeva in jurul anului 2010, iar aderarea propriu zisa sa aiba loc
Oamenii politici de la Belgrad sunt optimisti in aceste zile fata de sansele unei eventuale integrari europene. S-au avansat chiar si unele termene: negocierile de aderare sa inceapa undeva in jurul anului 2010, iar aderarea propriu zisa sa aiba loc in 2012. Perspectivele integrarii europene a Serbiei Muntenegru au fost prezentate pe larg in cadrul Forumului pentru Jurnalistii din Europa de Est, care a demarat, ieri, la Belgrad, o manifestare organizata de Ministerul Afacerilor Externe al Serbiei Muntenegru, Central European Initiative si Media Center din Belgrad.
Pavle Jevremovic, ministru adjunct de Externe al Serbiei Muntenegru a sustinut ca incheierea Acordului de Stabilizare si Asociere cu Uniunea Europeana, de la sfarsitul lunii trecute, constituie un semnal politic clar pentru deschiderea unui drum european. Oficialul sarb a recunoscut ca negocierile cu Uniunea Europeana nu vor fi simple, principalele probleme fiind reprezentate de necesitateea unei reformari rapide a mediului politic si economic. Totusi, cele mai mari probleme ale Belgradului raman, in continuare, cooperarea cu Tribunalul Penal International de la Haga si rezolvarea statutului provinciei Kosovo. Pavle Jevremovic a tinut sa sublinieze faptul ca impunerea de vize pentru cetatenii sarbi nu reprezinta un mijloc de integrare europeana, ci dimpotriva - unul de izolare a Serbiei-Muntenegru.
Problema reprezantata de statutul provinciei Kosovo nu va reprezenta o piedica in calea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, a apreciat Jevremovic, care a explicat ca procesul de negocieri a fost stabilit de asa maniera incat sa nu fie influentat de problema kosovara. In ceea ce priveste traseul devenit clasic pentru aderarea la Uniunea Europeana - in prima faza aderarea la NATO, Pavle Jevremovici a indicat ca Serbia Muntenegru s-ar putea sa constituie o exceptie de la aceasta regula. De asemenea, oficialul citat a mai precizat ca Serbia nu are un sustinator anume pentru integrare (ca in cazul Croatiei, care a beneficiat de sprijinul sustinut al Austriei).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.