Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) continua sa aiba o lichiditate buna si o evolutie ascendenta, in ciuda posibilelor probleme legale vis-a-vis de intrarea rafinariei la cota Bursei de Valori Bucuresti. Ultima saptamana din septembrie a adus aprecier

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) continua sa aiba o lichiditate buna si o evolutie ascendenta, in ciuda posibilelor probleme legale vis-a-vis de intrarea rafinariei la cota Bursei de Valori Bucuresti. Ultima saptamana din septembrie a adus aprecieri de pana la 0,12 RON pe titlu, valoarea schimburilor efectuate cu aceste actiuni fiind de 11 la suta din totalul pietei. Analistii pietei considera ca titlurile RRC isi vor mentine parcursul pozitiv si in perioada in care activitatea este suspendata pentru efectuarea reviziilor.
In ceea ce priveste actiunile celuilalt reprezentant, Petrom (SNP), acestea au avut o evolutie nefasta in ultima saptamana a lunii trecute, depreciindu-se cu aproape 5 procente. Compania a iesit din zona de acumulare, insa, din pacate, prin partea de jos a intervalului, compania atingand un minim de 0,451 RON pe titlu, ponderea in totalul tranzactiilor fiind destul de insemnata, de 10,4 la suta.
Inceputul lunii octombrie a confirmat previziunile analistilor, in sedinta de luni, titlurile SNP Petrom inregistrand o valoare totala a tranzactiilor de 2,46 milioane RON, la un pret de inchidere de 0,4530 RON pe actiune, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, cu tranzactii de doua milioane RON, au scazut cu 1,71 la suta, pana la 0,1170 RON pe actiune.
In sedinta de ieri a BVB, actiunile RRC au fost oprite de la tranzactionare in vederea desfasurarii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, in vreme ce titlurile SNP au crescut cu 1,06 la suta, la inchidere fiind cotate la 1,9000 lei pe actiune.

Derivatele petroliere domina piata sibiana

Pe piata de la Sibiu, ecartul DERRC, intre spot si scadenta decembrie, a atins in 21 septembrie nivelul de 0,0125 lei pe actiune, care, raportata la cei 1.310 lei imobilizati in adoptarea pozitiilor (200 lei pe contract la BMFMS si 1.100 lei pentru 10.000 actiuni pe piata spot), genereaza un randament de 9,5 la suta. Corelatiile dintre cele 3 preturi au fost evidente si, avand in vedere ca DERRC a fost cu predilectie folosit si pe piata optiunilor, au dat posibilitatea realizarii de strategii destul de complexe. Pentru scadenta decembrie au ramas deschise peste 35.000 pozitii, acesta fiind cel mai inalt nivel atins de acest indicator (pozitiile deschise arata nivelul de interes existent pe o piata sau segment de piata) in ultimul an. In prima sedinta din octombrie, cel mai urmarit contract a fost cel cu derivate RRC care avea, luni, aproape 12.000 pozitii deschise. Interesul pentru scadenta decembrie a cumulat aproximativ 33 la suta din pozitiile deschise in acest moment. Daca DERRC a fost cel mai lichid, DESNP a fost cel mai volatil. Raportat la valoarea marjei depuse pentru initierea unei pozitii, scaderea de 0,0190 lei /actiune, pana la 0,4701 lei, reprezinta o variatie de 38 la suta. In sedinta urmatoare, segmentul petrolier a generat 52,77 la suta din volumul total al pietei. Derivatele DERRC au fost favoritele investitorilor, fiind transferat echivalentul a peste opt milioane actiuni. Pentru scadenta decembrie, pretul de inchidere a fost de 0,1238 lei/actiune, iar pretul de cotare al titlurilor DESNP a fost stabilit la 0,4800 lei/actiune, pentru sfarsitul anului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.