Paduri intregi au fost rase de pe fata pamantului, in perioada 1991-2004, timp in care autoritatile competente au asistat neputincioase la un veritabil jaf national. 30.000 de ha au fost defrisate ilegal din cele 6,4 milioane de ha existente la nivel

Paduri intregi au fost rase de pe fata pamantului, in perioada 1991-2004, timp in care autoritatile competente au asistat neputincioase la un veritabil jaf national. 30.000 de ha au fost defrisate ilegal din cele 6,4 milioane de ha existente la nivel national, in conditiile in care nu exista cadru legislativ care sa stopeze aceste practici.
Intr-un singur an, 100.000 mc de arbori din padurile proprietate privata au fost doborati, in majoritatea situatiilor afacerile cu material lemnos fiind dirijate de persoane cu functii de conducere in administratia locala.
Potrivit sefului Politiei de Ordine Publica din cadrul IGPR, comisar Cornel Ciocoiu, au fost intocmite 1.057 de dosare penale pornind de la evaziune fiscala, fals si uz de fals si mergand pana la improprietariri ilegale ori fapte de coruptie. Actiunea nationala "Gaterul" a dat la iveala o serie de nereguli, un haos in care oricine a "taiat si-a spanzurat". 6.000 de politisti, jandarmi, comisari ai Garzii Financiare, ai Romsilva au luat la verificat peste 9.000 de instalatii de debitare a lemnului si sute de societati comerciale. Suceava, Bacau, Neamt, Harghita, Vrancea, Bistrita-Nasaud sunt doar cateva dintre judetele in care ilegalitatile in domeniul silvic ocupa locul fruntas.

257 de firme, supravegheate

Politistii mai spun ca printre cauzele care au generat aceasta situatie se afla si nerespectarea legislatiei in domeniul reconstituirii dreptului de proprietate.
Practic, s-au acordat puneri in posesie ilegala a unor terenuri forestiere (Valea Trotusului - Bacau, padurile Granicesti din Bistrita-Nadaud, judetul Neamt, judetul Valcea). Lipsa pazei la fondurile forestiere private, insuficienta personalului de control din cadrul Inspectoratelor teritoriale de regim silvic, implicarea necorespunzatoare a organelor locale sunt cateva dintre neajunsurile constatate.
"Desi actiunea a fost finalizata, urmeaza sa derulam controalele financiar-contabile la firmele care desfasoara activitati cu material lemnos. Pana in prezent, 257 de societati comerciale au fost introduse in baza de date a Politiei Romane pentru a avea o evidenta clara a tuturor tranzactiilor pe care le-au realizat. Vom face verificari <>, de intrare-iesire a lemnului", a precizat comisarul Ciocoiu.
Primari, persoane cu functii de conducere de la Directiile Silvice, functionari cu atributii in domeniul funciar, toti fac obiectul unor dosare penale al caror prejudiciu este impresionant.
Tot in cadrul acestei actiuni au fost aplicate 6.913 sanctiuni contraventionale in valoare de 54 miliarde lei vechi, fiind confiscati 7.978 mc material lemnos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.