In conditiile in care politicienii romani nu fac nimic pentru a debloca situatia din Parlament, oficialii europeni se vad datori sa intervina. Emma Nicholson, vicepresedinta a Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European, atrage atentia senat
In conditiile in care politicienii romani nu fac nimic pentru a debloca situatia din Parlament, oficialii europeni se vad datori sa intervina. Emma Nicholson, vicepresedinta a Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European, atrage atentia senatorilor si deputatilor sa se ocupe in primul rand de integrare si sa lase reforma Parlamentului pe mai tarziu. In cadrul unei intalniri cu membrii Comisiilor pentru politica externa din Camera Deputatilor si Senat, fostul raportor al Parlamentului European pentru Romania a reamintit ca reforma Parlamentului nu reprezinta o conditie pentru integrarea europeana a Romaniei. "Daca ar fi fost o cerinta a UE, am fi anuntat-o. Sfatul meu este sa faceti aceasta reforma putin mai tarziu si sa va concentrati numai pe problemele integrarii", a adaugat Emma Nicholson.
Oficialul european apreciaza ca este "foarte tentanta" incercarea de a reforma sistemul parlamentar, in conditiile in care Legislativul roman nu are destula autoritate.
Dar nu este momentul potrivit pentru astfel de dezbateri. Se pierde prea mult timp cu o problema care nu este prioritara, si ar fi mai bine sa isi indrepte atentia catre alte provocari fundamentale cu care se confrunta autoritatile de la Bucuresti in prezent, a explicat oficialul european.
In urma cu cateva zile, Nicholson atragea atentia ca Bucurestiul nu face suficient de mult in dialogul cu tarile europene. "Este foarte important sa faceti tot posibilul pentru o informare corecta si adevarata. Este de inteles ca pana la ora actuala eforturile s-au concentrat mai ales pe comunicarea cu oficialii din Uniunea Europeana, dar trebuie sa patrundeti mai adanc, atat in Parlamentele statelor membre, cat si in toate retelele profesionale, sindicale si civile din aceste tari, pentru a le convinge ca Romania nu este acea ruda saraca in care coruptia e o mare problema", aprecia oficialul european. Fostul raportor al Parlamentului European pentru Romania a fost intotdeauna sceptica in privinta aderarii Romaniei la UE. Anul trecut, imediat dupa publicarea raportului de tara, ea avertiza asupra pericolului ca euforia raportului de tara sa-i orbeasca pe politicienii care vor veni la guvernare dupa alegerile din noiembrie. "Sunt cateva progrese, dar mai sunt multe de facut. Mult prea multe pentru o perioada atat de scurta", aprecia atunci Emma Nicholson. Acum, inaintea publicarii raportului de tara din acest an, oficialul european atrage din nou atentia politicienilor romani. Desi spune ca nu este nici o cale de intoarcere din drumul aderarii, totusi Romania trebuie sa munceasca serios pentru a intra in UE. Referindu-se la una dintre marile probleme, cea a coruptiei, Emma Nicholson spune ca este sigura ca tara noastra a facut progrese serioase, dar este la fel de sigura ca Romania mai are inca cel putin pe atat de facut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.