Finantarea pe termen mediu si lung a datoriei publice externe a Romaniei este grevata de factori majori de risc, avertizeaza specialisti in economie ai Universitatii de Vest din Timisoara. Desi riscul de supraindatorare a Romaniei este redus, intruca
Finantarea pe termen mediu si lung a datoriei publice externe a Romaniei este grevata de factori majori de risc, avertizeaza specialisti in economie ai Universitatii de Vest din Timisoara. Desi riscul de supraindatorare a Romaniei este redus, intrucat ponderile datoriilor si garantiilor publice externe in PIB si respectiv in veniturile publice sunt mai mici decat pragurile critice recomandate de expertii Fondului Monetar International (FMI) si Uniunii Europene (UE), economistii Universitatii de Vest din Timisoara, conf. dr. Nicolae Taran si lect. dr. Lorant Erös-Stark, au ajuns la aceasta concluzie, coroborand aceste date cu situatia demografica, cu productivitatea resuselor umane, respectiv cu veniturile guvernamentale alocate pentru asigurari de sanatate, pentru asigurari sociale si pentru invatamant. In primul rand, situatia demografica a Romaniei indica disfunctii semnificative pe termen mediu si lung, se arata in lucrarea celor doi economisti "Managementul datoriei publice externe a Romaniei. Evaluarea riscurilor". In al doilea rand, productivitatea scazuta a resurselor umane reprezinta pe termen mediu si lung un risc major in ceea ce priveste finantarea datoriei publice externe a Romaniei. Astfel, in perioada 2000-2004 media ponderata a raportului dintre Produsul Intern Brut si numarul de persoane ocupate in economie a fost de numai 4.956 euro pe persoana si an, in timp ce in agricultura valoarea aceluiasi indicator a fost de numai 1.584 euro pe persoana si an. De asemenea, in perioada 2000-2004 media ponderata a veniturilor guvernamentale destinate finantarii asigurarilor de sanatate a fost de numai 72 euro pe locuitor si an. Intrucat in Romania nu exista inca un sistem privat de asigurari de sanatate, subfinantarea cronica a acestui domeniu reprezinta un risc major, avertizeaza cei doi economisti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.