Oricat de mult ar cere primarii de sector rezilierea contractului de concesiune semnat in anul 2000 cu Apa Nova, companie incriminata ca s-ar face vinovata pentru inundatiile din Bucuresti, nimic bun nu se va intampla. Mai mult, "tupeul" de a trage l
Oricat de mult ar cere primarii de sector rezilierea contractului de concesiune semnat in anul 2000 cu Apa Nova, companie incriminata ca s-ar face vinovata pentru inundatiile din Bucuresti, nimic bun nu se va intampla. Mai mult, "tupeul" de a trage la raspundere firma respectiva ar putea costa municipalitatea daune de miliarde de euro. Aceasta o stie si primarul general Adriean Videanu. Recenta sa declaratie ne scuteste de alte comentarii. "Exista tot felul de voci neavizate care, in necunostinta de cauza, cer rezilierea contractului de concesiune. Or, acest lucru nu se poate face pentru ca ar genera pierderi imense atat pentru bugetul Capitalei, dar mai ales ar pune in pericol un serviciu vital pentru oras" - avertiza Videanu. Primarul general are perfecta dreptate. Desi se recunoaste ca prevederile contractului de concesiune incheiat cu Apa Nova sunt proaste si paguboase pentru bucuresteni, totusi, ele au fost asumate de municipalitate in anul 2000, iar contractul a fost semnat cu primarul. Fie el si primar general. De aici, lucrurile au curs "firesc", Apa Nova capatand numai drepturi, obligatiile fiind plasate exclusiv Primariei Generale. Se explica refuzul concesionarului de a face reparatii la conductele telescopice ce racordeaza blocurile la reteaua de alimentare si canalizare, deoarece s-a facut o omisiune in contract. Nu s-a facut omisiune, insa, la modul de taxare a captivilor retelelor telescopice care trebuie sa plateasca Apa Nova contravaloarea "serviciilor". De altfel, administrarea retelelor telescopice este un punct delicat din contractul de concesiune, constituind un punct in litigiu intre asociatiile de proprietari si concesionarul serviciilor de apa.
Mai departe. La ordinea zilei este intrebarea daca prin contractul semnat Apa Nova are obligatia sa modernizeze reteaua de canalizare a orasului. Vestea buna, daca putem vorbi in acest caz de lucruri pozitive, ar fi ca da. Apa Nova s-a angajat sa realizeze 210 kilometri de retea de apa si canalizare, in termen de 10 ani, dar a realizat doar 14 kilometri de retea, fapt care, teoretic, ar trebui sa conduca la penalizari de 1,5 milioane de euro. Teoretic doar, si aici intervine partea proasta, caci oficialii municipalitatii, la semnarea contractului, au acceptat ca aceasta extindere sa fie realizata din... banii bucurestenilor. Altfel, Apa Nova are dreptul sa creasca tarifele la apa dupa cum vrea ea. Nu o spunem noi, ci chiar fostul primar general Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei. In februarie 2004, Traian Basescu declara: "Din cele 1.846 de strazi, la marea majoritate se vizeaza extinderea retelei de canalizare, urmand ca din acest punct de vedere sa punem lucrurile la punct cu Apa Nova, care are in contractul de concesiune extinderea retelei, dar cu includere in tarif. Problema pe care o ridicam este daca abordam extinderea ca o problema sociala sau o lasam la nivelul Apa Nova sa fie tratata pe baze comerciale. Punctul meu de vedere este ca ea sa fie tratata ca o problema sociala. Diferenta de abordare este mare, Apa Nova are obligatia extinderii, dar cu conditia includerii investitiei in tarif, pe cand o data realizata de Primaria Capitalei, prin credit asumat, extinderea se asuma de Primarie si rambursarea creditului se face din bugetul Consiliului General". Asa ca din punct de vedere al contractului, Apa Nova rade, legal, de noi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.