O concluzie nu tocmai surprinzatoare se desprinde in urma seminarului de ieri organizat de revista electronica Ghiseul Bancar in parteneriat cu Domenia Credit si Impact SA.
Pe piata romaneasca bancara apare o veritabila recesiune a creditului

O concluzie nu tocmai surprinzatoare se desprinde in urma seminarului de ieri organizat de revista electronica Ghiseul Bancar in parteneriat cu Domenia Credit si Impact SA.
Pe piata romaneasca bancara apare o veritabila recesiune a creditului ipotecar si nici nu prea se mai poate vorbi de o distinctie intre acesta si creditul imobiliar.
Avansul minim de 25 de procente, precum si faptul ca rata creditului nu poate depasi 35 la suta din valoarea neta a veniturilor lunare sunt cele doua aspecte pe care Vasile Coman, redactorul-sef al publicatiei Ghiseul Bancar, le identifica drept cauza a faptului ca tot mai putini clienti pot accesa un credit ipotecar.
In aceste conditii ofertele bancilor se reorienteaza catre un alt produs - creditul pentru nevoi personale, un panaceu al pietei bancare romanesti.

Venit de minimum 2.600 de euro pentru amatorii de locuinte in rate

Concomitent cu noile realitati de pe piata creditelor se observa, aparent paradoxal, o explozie a ofertei constructorilor de locuinte. Ofertele pentru o casa tip vila incep de la putin peste 100 de mii de euro si merg pana la aproximativ 600 de mii de euro.
Vestea trista pentru cei doritori sa achizitioneze o astfel de locuinta prin credit ipotecar este ca trebuie sa posede un venit apreciabil.
Un calcul simplu realizat de cei de la Domenia Credit, firma specializata in acordarea de credite ipotecare, arata ca pentru cea mai modesta vila, evaluata la 112 mii de euro, avansul pe care clientul ar trebui sa il aiba pregatit este in jurul a 28 de mii de euro. Insa, ceea ce face intangibila o astfel de locuinta pentru romanul mediu este conditia ca venitul familiei doritoare sa fie de aproximativ 2.600 de euro lunar, pentru o perioada de creditare de 15 ani. Totusi, o nota optimista este data de faptul ca tot mai multe banci iau in considerare atunci cand calculeaza venitul lunar al unei familii chiar si veniturile obtinute de prieten sau logodnic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.