"Da" drepturilor si libertatilor, cu conditia ca acestea sa nu aduca atingere familiei traditionale, afirma apasat cardinalul Angelo Sodano, ministrul de Externe al Vaticanului, dupa declansarea controversei privind casatoriile homosexuale in Italia.
"Da" drepturilor si libertatilor, cu conditia ca acestea sa nu aduca atingere familiei traditionale, afirma apasat cardinalul Angelo Sodano, ministrul de Externe al Vaticanului, dupa declansarea controversei privind casatoriile homosexuale in Italia. De la Lugano, din Elvetia, unde a participat la o conferinta pe tema "Drepturile si libertatea religioasa", secretarul de stat al Sfantului Scaun Angelo Sodano a reiterat importanta apararii familiei traditionale.
Drepturi autentice sau dorinte?
Inalienabilitatea drepturilor umane, libertatea religioasa -"cheia pentru rezolvarea conflictelor, mai ales in lumea islamica dar si in Europa de Est, unde exista inca divergente intre catolici si ortodocsi", "imperativa" reformei ONU, dialogul dintre crestini si evrei, condamnarea "razboaielor care insangereaza lumea" s-au numarat printre temele abordate de inaltul prelat catolic.
Intr-un interviu acordat cotidianului italian "La Repubblica" in legatura cu aprinsele dezbateri avand drept tema cuplurile si legalizarea uniunilor homosexuale, Sodano afirma: "Este vorba de drepturi autentice sau de dorinte, aspiratii? Intreb intrucat consider ca dorintele si aspiratiile nu reprezinta intotdeauna drepturi. Intr-o viata sunt multe aspiratii, dar a sustine ca acestea reprezinta drepturi este exagerat". "Modelul de familie despre care se vorbeste nu este cel crestin intrucat, conform doctrinei noastre, casatoria reprezinta comuniunea dintre barbat si femeie. Aceasta reprezinta o valoare care exista inca dinainte de venirea lui Iisus Hristos". In calitate de print al Bisericii si de secretar de stat, Angelo Sodano intelege sa predice modelul moral al familiei in conformitate cu doctrina, cu Conciliul Vatican II, al magisterului suveranilor pontifi si al catehismului universal. A vorbi, insa, despre uniunile din afara casatoriei, fie ele homosexuale sau concubinajul intre heterosexuali, nu inseamna a vorbi despre drepturi, este convins Sodano, ci despre unele aspiratii pe care le pot "implini, daca doresc, numai persoanele interesate, cu ajutorul contractelor individuale". "Daca pentru aceste teme extrem de delicate se va ajunge sa se ceara parerea cetatenilor prin intermediul unui referendum popular, nu vad nici o problema. Insa, noi, Biserica, nu ne pronuntam in legatura cu aceste aspecte. Este un exercitiu de drept democratic al Statului, dreptul fiind gloria traditiei noastre latine", a conchis cardinalul, comentand posibilitatea unui referendum in legatura cu acest subiect.
Ciampi apara statul laic
Statul laic a constituit si tema discursului adresat recent natiunii de presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, cu ocazia celebrarii unitatii nationale si implinirii asa-numitului "vis insurectional": declararea statului laic si eliberarea de puterea temporala a papilor. Esenta mesajului sefului statului a constituit-o apelul la toleranta, refuzul discriminarilor - de orice natura ar fi ele! - si al oricaror forme de rasism. "Cunoastem cu totii pericolele si tragediile care decurg din intoleranta", a afirmat presedintele Republicii, evidentiind faptul ca, mai ales in Italia, a carei istorie sta sub semnul multiculturlismului si al carei popor este alcatuit din emigranti si imigranti, diversitatea trebuie sa fie protejata. Interventia lui Ciampi, a doua zi dupa nu-ul categoric al cardinalului Camillio Ruini, presedintele Conferintei Episcopale Italiene, privind convietuirea in afara casatoriei, este infinit de graitoare privind lupta din Peninsula pentru apararea statului laic, adesea politicienii acuzand Vaticanul de ingerinta in chestiuni care tin de competenta statului de drept, gloria traditiei latine.
Prodi: "Nu am echivalat uniunile homosexuale cu familia"
"Nu am sustinut niciodata oportunitatea casatoriilor dintre persoanele homosexuale", a afirmat Romano Prodi intr-o scrisoare adresata revistei catolice "Familia Crestina", dupa renasterea acestei controverse in viata publica italiana. Nemultumit ca i-au fost atribuite "pozitii care nu corespund gandirii sale si care l-au ofensat", liderul Uniunii evidentiaza viziunea comuna cu cea a Sfantului Scaun in legatura cu familia si casatoria. "Dezvoltarea in zilele noastre a unor noi modele familiale si de convietuire, in special uniunile de fapt, dar si cele dintre persoanele de acelasi sex, pun legislatorul in situatia delicata de a raspunde atat exigentei de a apara si promova institutia familiei, cat si necesitatii de a tine cont de transformarile inerente vremurilor actuale", conchide Prodi. Tot in legatura cu pericolul distorsionarii conceptului de familie crestina, asa-numitele "casatorii de proba" sau pseudo-casatoria dintre persoanele gay, "expresii ale unei libertati anarhice", Suveranul Pontif a adresat, duminica, o epistola catolicilor spanioli. In mesaj, Papa Benedict al XVI-lea a reliefat, in termeni generali, "datoria credinciosilor de a promova legi crestine care sa sustina familia, comunitate edificata de Dumnezeu si semn al sperantei dintre popoare". Sobrietatea tonului pontifical reprezinta insa o aluzie evidenta la disputa starnita in Spania intre guvernul Zapatero si episcopat, indeosebi dupa legalizarea casatoriilor dintre homosexuali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.