Mult-discutatul contract incheiat de Primaria Generala a Capitalei cu societatea Apa Nova pentru concesionarea serviciului de apa din Capitala a fost dat publicitatii pentru a fi supus unei dezbateri publice si pentru a fi evitate "declaratiile ignor

Mult-discutatul contract incheiat de Primaria Generala a Capitalei cu societatea Apa Nova pentru concesionarea serviciului de apa din Capitala a fost dat publicitatii pentru a fi supus unei dezbateri publice si pentru a fi evitate "declaratiile ignorante" ale unor politicieni si ziaristi, a declarat ieri primarul general Adriean Videanu. Contractul de concesiune a fost publicat pe pagina de Internet a Apa Nova (apabucur.ro), iar peste cateva zile va putea fi consultat si pe cea a Primariei Generale.

Contractul ramane valabil, dar trebuie "imbunatatit"

In relatia cu Apa Nova exista unele neclaritati in privinta nivelului investitiilor si retelelor telescopice, dar aceste aspecte vor fi reglementate printr-un act aditional, primarul general fiind de parere ca actualul contract de concesiune este "valabil". "Nu comentez conditiile in care a fost incheiat. Pot sa va spun, insa, ca obligatia mea este sa duc la indeplinire acest contract, care e un contract comercial valabil", a precizat Videanu.
In opinia primarului general, reteaua de canalizare din Bucuresti este in stare buna de functionare, dar este subdimensionata, aceasta fiind realizata cu zeci de ani in urma pentru nivelul orasului de la vremea respectiva. Primarul general a subliniat ca, in mod intentionat sau nu, pana acum au fost excluse din dezbaterile publice concesiile obtinute de municipalitate din partea Apa Nova. "Nimeni sau doar foarte putini au preluat informatia referitoare la nivelul investitiilor. Cuantumul investitiilor pe care Apa Nova le va realiza, in urma negocierilor pe care le-am purtat, este de cateva ori mai mare fata de cele preconizate in actualul contract. Avem in vedere, in urmatorii trei ani, extinderea retelei de canalizare cu 600 de kilometri, investitie comuna in valoare de 130 de milioane de euro", a mai afirmat Videanu, desi concesionarea serviciului de apa-canal a fost facuta tocmai pentru ca Primaria sa nu mai cheltuie bani din bugetul propriu.
Potrivit Autoritatii de Reglementare Tehnica (ARBAC), institutia municipala insarcinata cu supravegherea aplicarii contractului de concesiune, acesta este chiar unul dintre avantajele contractului incheiat intre municipalitate si Apa Nova: "Pentru municipalitate, principalele avantaje ale concesiunii constau in: degrevarea bugetului local de efortul investitional in domeniul apei. Conform Contractului de Concesiune, obligatiile de realizare a Nivelurilor de calitate a Serviciilor la standarde europene se fac prin efortul financiar propriu al Concesionarului, in limitele tarifului licitat pentru toata durata de 25 de ani a concesiunii, fara a mai apela la finantari din bugetul local. Astfel, o data cu inceperea concesiunii, S.C. Apa Nova S.A. a preluat sarcinile si investitiile in locul municipalitatii, in conditii de maxima eficienta (la un tarif transparent si concurential)", sustine ARBAC. Insa potrivit primarului, municipalitatea va investi impreuna cu Apa Nova pentru ca tariful pentru consumul de apa si utilizarea retelei de canalizare sa nu creasca!
De altfel, nu ar fi prima data cand se intampla acest lucru. In ultimii ani, municipalitatea si fiecare Primarie in parte au investit zeci de milioane de euro pentru extinderea retelelor de apa, canalizare si modernizarea statiei de epurare a apei, investitii care, potrivit contractului, intrau in atributiile concesionarului.
Un alt punct fierbinte al contractului este sistemul de tarifare al Apa Nova, care ar trebui sa ramana acelasi pe o perioada de 25 de ani. In document insa acest subiect este mentionat in nu mai putin de 6 capitole, respectiv "Ajustari tarifare de pornire", "Ajustari extraordinare de tarif", "Ajustrarea tarifara pentru recuperarea financiara" etc. Potrivit ARBAC, "Pentru utilizatorii sistemului de alimentare cu apa si canalizare din Bucuresti, principalele avantaje ale concesiunii constau in: obtinerea celui mai mic tarif posibil, dar de piata a acestor servicii, pentru o calitate a prestatiei de nivel european. Rezultatul tranzactiei a condus la o oferta castigatoare cu un tarif mediu pe durata concesiunii de 11 centi, sub nivelul celui practicat de fostul RGAB, de cca. 17 centi, mult sub valorile estimate de consultanti pentru atingerea Nivelurilor de Servicii (43 centi), generand astfel in buzunarul utilizatorilor o economie de peste 1,5 miliarde de dolari, in cei 25 de ani de concesiune. Trebuie mentionat ca prin oferta de tarif a castigatorului licitatiei, tariful consolidat in valuta a fost fixat pe toata durata de 25 de ani a concesiunii, in conditiile asumarii si garantarii obligatiilor contractuale si mentinerii echilibrului contractual". In ciuda acestor prevederi "contractuale", Apa Nova a crescut tarifele de sase ori inca din primul an de preluare a contractului, folosind ca motivatie inflatia si devalorizarea leului fata de euro. La o prima citire a documentului, acesta pare facut in favoarea Apa Nova, de parca cealalta parte nici nu ar fi existat. Altfel nu ne putem explica faptul ca la capitolul excluderi acceptabile, respectiv situatiile in care societatea Apa Nova este scutita de responsabilitate, au fost trecute "precipitatiile cu o frecventa de revenire de o data la cinci ani sau mai rare care pot determina ca gurile de scurgere stradale si canalele sa fie incapabile de a face fata debitului de ploaie!".

Nimic nu se penalizeaza

Lipsa de reactie sau reactia intarziata a Apa Nova pe toata durata inundatiilor care au afectat Bucurestiul zile la rand ar putea fi motivata si de faptul ca in contractul de concesionare nu au fost prevazute penalizari pe care aceasta societate le-ar suporta in eventualitatea in care nu si-ar face treaba, dupa cum s-a intamplat de altfel. Potrivit primarului general, situatia s-ar putea schimba in urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
"Printr-o hotarare de consiliu, care va fi discutata in prima sedinta a CGMB, primarul general va fi imputernicit pentru a impune penalizari Apa Nova pentru neindeplinirea nivelului de investitii", a precizat Videanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.