Uniunea Europeana, relata corespondentul agentiei Reuter din Luxembourg, continua sa se joace cu nervii Turciei, dovedindu-se incapabila sa ajunga la un acord privind mandatul negocierilor de aderare cu Ankara. Presedintia britanica i-a convocat, dup

Uniunea Europeana, relata corespondentul agentiei Reuter din Luxembourg, continua sa se joace cu nervii Turciei, dovedindu-se incapabila sa ajunga la un acord privind mandatul negocierilor de aderare cu Ankara. Presedintia britanica i-a convocat, dupa cum se stie, duminica, la Luxembourg, pe ministrii de Externe ai tarilor membre, in incercarea de a solutiona criza provocata de opozitia categorica a Austriei fata de primirea Turciei in Uniune ca membru cu drepturi depline, propunand doar un "parteneriat preferential".
In ciuda pozitiei mai flexibile a celorlalti 24 de ministri de Externe, practic favorabila inceperii negocierilor in formula stabilita initial, Austria a rezistat tuturor presiunilor, astfel incat negocierile la nivel ministerial au continuat si ieri, pentru gasirea unui compromis. Ieri, atat Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, cat si Ursula Plassnik, ministrul de Externe austriac, au facut declaratii in care exista semne ca un compromis este totusi pe cale de a fi realizat.
Corespondentii de presa la Ankara au relatat ca aceasta situatie de asteptare ii irita la maximum pe oficialii turci care, sub nici un motiv, nu vor sa accepte inceperea negocierilor de aderare daca nu au ca obiectiv acceptarea Turciei ca membru cu drepturi depline. In tot cursul zilei de duminica s-au exercitat presiuni asupra Austriei pentru a-si flexibiliza pozitia. Interventiile cele mai presante au fost exercitate de catre Jack Straw, ministrul britanic de Externe. El a tinut sa sublinieze ca Turcia este o tara europeana si, in plus, a fost un aliat fidel al NATO in perioada razboiului rece. "La vremea respectiva, nimeni nu a invocat faptul ca Turcia este tara musulmana", a spus Straw, citat de BBC.
Pozitii mai nuantate au avut ministrii de Externe francez si german care, desi au recunoscut ca trebuie continuate discutiile de aderare cu Ankara, asa cum s-a stabilit in decembrie 2004, au subliniat ca trebuie precizata ideea conform careia aderarea este obiectivul final, dar ea "este un proces deschis, a carui finalitate nu poate fi garantata".

Proteste la Ankara

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa aleaga intre a deveni un "actor mondial", ceea ce se va intampla daca va incepe luni negocierile de aderare cu Turcia la data stabilita, sau un "club crestin", in eventualitatea in care va respinge candidatura Ankarei. La randul sau, ministrul turc de Externe, Abdullah Gul, a afirmat intr-un interviu publicat duminica de cotidianul Yeni Safak, ca nu are in vedere inceperea ulterioara a negocierilor de aderare in cazul in care acestea nu vor incepe la data stabilita. "Daca nu vor incepe, a avertizat el, vom reflecta. Vom asculta ce vor spune oamenii - nu numai Turcia, ci lumea intreaga, de la Rusia la Palestina". Pe de alta parte, duminica, la Ankara a avut loc o manifestatie cu caracter antieuropean, la care, potrivit Reuters, au participat mai multe zeci de mii de "nationalisti" turci. Ei au cerut Guvernului sa abandoneze negocierile de aderare la UE daca aceasta ofera doar un parteneriat privilegiat, dupa 25 de ani de discutii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.