Ca si cum schimbarea lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase s-a dovedit a fi floare la ureche, puterea se pregateste sa-i inlocuiasca, legal, pe sefii de Consilii Judetene. Daca in Parlament insa are sanse de castig, in cazul CJ acestea sunt mi
Ca si cum schimbarea lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase s-a dovedit a fi floare la ureche, puterea se pregateste sa-i inlocuiasca, legal, pe sefii de Consilii Judetene. Daca in Parlament insa are sanse de castig, in cazul CJ acestea sunt minime. Si asta pentru ca doar in trei dintre cele 19 Consilii Judetene conduse de PSD si 3 de PRM, coalitia la guvernare are majoritate, si aceasta la limita. Bineinteles, luand in calcul ca toti consilierii PNL, PD, PUR sau UDMR vor vota impotriva social-democratilor. Teoretic, potrivit protocolului asa ar trebui sa se intample, insa s-a demonstrat ca socoteala de la centru nu se potriveste cu cea din teritoriu. La Galati, desi coalitia are majoritatea consilierilor, acesta a pierdut un post de vicepresedinte de Consiliu doar pentru ca votul a fost secret.
Puterea pregateste modificarea Legii administratiei astfel incat presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene sa poata fi inlocuiti prin votul majoritatii consilierilor. Actul normativ in vigoare in momentul de fata prevede ca acestia sunt alesi cu votul secret al majoritatii consilierilor, insa pot fi schimbati din functie de doua treimi dintre acestia.
Chiar daca legea va fi modificata, pornind de la rezultatele alegerilor locale de anul trecut, actiunea puterii de a castiga suprematia in teritoriu risca sa se transforme intr-un esec rasunator.
In iunie 2004, Alianta PNL-PD a reusit sa obtina un numar mai mare de mandate de consilier judetean decat PSD, 553 fata de 543. Cu toate acestea "vioara intai" a guvernarii a contabilizat sefia a mai putine CJ, in principal din cauza intelelegerilor preelectorale dintre PSD, PUR (PC) si UDMR. PSD a preluat conducerea a 19 Consilii Judetene, Alianta PNL-PD a 10 (inclusiv Bucuresti), PRM a 3, PUR (PC) a 4, UDMR a 5, iar un post de presedinte a revenit FDGR.
Dupa alegerile generale si reorientarea maghiarilor si umanistilor, raportul de forte in teritoriu s-a schimbat. Coalitia la guvernare detine sefia a 19 Consilii. Restul sunt impartie de opozitie, PSD-19 si PRM-3.
Teoretic, modificarea legii ii vizeaza tocmai pe 22 dintre actualii presedinti de CJ. Insa schimbarea acestora este aproape imposibila. Consilierii PNL, PD, PC sau UDMR se regasesc in acea "jumatate plus unu" doar in trei cazuri. La Braila, coalitia la guvernare are 17 reprezentanti in CJ, fata de 16 ai PSD si PRM. La Ilfov raportul de forte este 17 la 26, iar la Salaj 19 la 12.
In fata acestei situatii, singura solutie pe care ar avea-o puterea ar fi o colaborare in teritoriu cu partidul condus de Corneliu Vadim Tudor.
Potrivit rezultatelor alegerilor locale din iunie 2004, PRM se afla pe locul 3, cu un numar de 128 de consilieri judeteni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.