Alianta isi propune un nou termen pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului - sfarsitul lunii octombrie. PNL si PD ameninta insa ca daca nici aceasta data nu va fi respectata, ar putea declansa alegeri anticipate. Anuntul v
Alianta isi propune un nou termen pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului - sfarsitul lunii octombrie. PNL si PD ameninta insa ca daca nici aceasta data nu va fi respectata, ar putea declansa alegeri anticipate. Anuntul vine in contextul in care zilele trecute aliatii declarau ca partidele din coalitia guvernamentala nu vor forta nota pentru modificarea regulamentelor celor doua Camere, pentru ca nu vor sa renunte la dezbaterea altor legi importante.
Dupa depasirea termenului stabilit initial, 15 septembrie, aliatii au evitat sa mai lanseze o noua data finala, limitandu-se sa afirme ca, mai devreme sau mai tarziu, vor reusi. Ieri, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a anuntat ca Alianta a fixat sfarsitul lunii octombrie ca orizont de timp pentru schimbarea celor doi presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului.
In cazul in care nici termenul acesta nu va fi respectat, "Alianta isi rezerva dreptul de a avea un punct de vedere pe care-l va face public la momentul oportun", a mentionat Videanu, adaugand ca respectivul punct de vedere poate fi legat de alegerile anticipate.
Declaratia lui Videanu a fost sustinuta si de purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Acesta din urma a spus ieri ca problema alegerilor anticipate este una incheiata, insa, in situatia in care se vor ivi cazuri deosebite Alianta isi rezerva dreptul de a decide cele mai potrivite masuri.
Totodata, Videanu a lasat sa se inteleaga ca liberalii si democratii sunt nemultumiti de modul in care se comporta parlamentarii UDMR si PC, la dezbaterile privind noile regulamente. "Vrem sa avem un angajament clar, pana la capat, din partea celor doua partide. Miercuri, vom discuta cu ei aceste probleme", a completat Videanu.
La Senat, planul Aliantei ar putea fi realizat, tinand cont de faptul ca art. 25 din regulament legat de revocarea presedintilor Camerelor legislative ar putea sa fie votat in aceasta saptamana. La Camera insa lucrurile nu stau la fel de bine. Intre doua motiuni simple, deputatii au dezbatut doar cateva articole din noul regulament. In momentul in care a demarat procedura schimbarii celor doi lideri PSD, liderii coalitiei de guvernare au sustinut ca daca demersul nu va fi dus la bun sfarsit, singura varianta ramasa va fi declansarea alegerilor anticipate. O data cu depasirea termenului de 15 septembrie, varianta anticipatelor a fost readusa in discutie. Deputatul PNL, Cornel Stirbet, declara zilele trecute ca, daca nu vor reusi sa-l schimbe din functie pe Adrian Nastase, singura solutie o reprezinta anticipatele. Potrivit deputatului, ideea este sustinuta si de alti liberali.
Vicepresedinte PD, Ioan Oltean, declara ca din cauza PNL a fost pierduta oportunitatea declansarii de alegeri anticipate, dar "daca liberalii se vor convinge de necesitatea acestora, PD va fi partenerul lor indiscutabil" pentru un astfel de demers.
Categoric impotriva a fost insa Traian Basescu, cel care a sustinut ca momentul anticipatelor a fost ratat. Zilele trecute, Basescu declara ca declansarea unor anticipate se poate inscrie in "capitolul momente ratate", iar cine mai sustine necesitatea lor da dovada de naivitate politica, in conditiile in care urmeaza publicarea rapoartelor de tara pentru Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.