Consilierii municipali au modificat, in sedinta de saptamana trecuta, sistemul de evaluare a terenurilor scoase la licitatie de municipalitate pentru concesiune, pentru constructia unei locuinte, licitatia urmand sa inceapa de la un pret cu 40 la sut

Consilierii municipali au modificat, in sedinta de saptamana trecuta, sistemul de evaluare a terenurilor scoase la licitatie de municipalitate pentru concesiune, pentru constructia unei locuinte, licitatia urmand sa inceapa de la un pret cu 40 la suta mai mare decat pretul de evaluare.
"Municipalitatea lucreaza la elaborarea unui regulament privind concesionarea terenurilor. Exista sute de cereri, nesolutionate de patru ani, perioada in care aceasta activitate a fost blocata. Concesionarea terenurilor inseamna bani la buget, pe de-o parte, iar pe de alta parte inseamna dezvoltare", a declarat primarul general Adriean Videanu, prezent la intalnire. Primarul a mai spus ca pentru constructia unor spatii cu alta destinatie - de exemplu, pentru spatii comerciale sau cladiri de birouri - licitatia poate ajunge la un pret de patru-cinci ori mai mare decat valoarea estimata de experti.
Desi au trecut zece ani de la adoptarea legii privind patrimoniul public si privat al autoritatilor locale, Bucurestiul a ramas singurul oras din tara in care aceasta lege nu este aplicata. Cu alte cuvinte, municipalitatea nu are, in prezent, o evidenta exacta a terenurilor care apartin domeniului sau. Cea mai buna solutie, si poate singura, ar fi contractarea unei firme specializate care sa realizeze aceasta inventariere, avand in vedere ca Primaria nu dispune de personal calificat. "Nu exista o inventariere a terenurilor care apartin municipalitatii, pe zone, iar Primaria singura nu poate realiza o astfel de evidenta", ne-a declarat Flori Constantinescu, director in cadrul Directiei Investitii si Achizitii Publice din cadrul Primariei Generale. Potrivit lui Constantinescu, decizia luata de consilieri in sedinta de Consiliu de joi nu este definitiva si se asteapta ca, pana la sfarsitul anului, consilierii sa mai adopte o serie de amendamente pe marginea acestei hotarari.
De asemenea, acest proces de concesionare s-ar putea intinde pe mai multi ani, avand in vedere ca multe din terenurile care acum apartin municipalitatii sunt disputate sau in procese de revendicare.

Gheorghe Polizu: Terenul este o investitie sigura

Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), considera ca initiativa Primariei va avea rezultate pozitive.
"Acestea sunt micile surprize pe care ni le prezinta atunci cand lucrurile incep sa se strice, micile bilute albe pe care le scot din maneca in situatii mai complicate. E foarte greu de evaluat, insa, daca preturile prezentate sunt aproape de valoarea reala a terenurilor - de obicei, tarifele se formeaza in piata. Exista, totusi, multe terenuri interesante, pe care sunt sigur ca se vor scoate bani frumosi", a declarat, pentru Curierul National, presedintele PSC.
Gheorghe Polizu este de parere ca decizia CGMB va aduce profituri semnificative celor care vor concesiona terenuri, vor construi pe ele si apoi le vor valorifica peste 2-3 ani. "O cladire poate sa inceapa sa se degradeze in timp, insa un teren este o investitie sigura", a precizat presedintele PSC.

Arthur Silvestri: Sa nu confundam concesiunea cu vanzarea

Arthur Silvestri, directorul general al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA sustine, insa, ca o discutie pe aceasta tema nu are valoare pana cand Primaria nu va oferi detalii suplimentare. "Trebuie sa ni se explice mai multe. Aceasta operatiune este fara precedent in ultimii 15 ani; nu s-au mai produs concesiuni catre particulari de aceste dimensiuni, insa lipsesc date importante, precum cat are Primaria in domeniul privat, pe cat timp vrea sa concesioneze sau care este metodologia de selectare", a precizat Silvestri. Analistul imobiliar atrage atentia asupra pericolului unor vanzari mascate, rezultate in urma concesionarii unor terenuri pe perioade indelungate de timp.
"In anii '20-'30 s-au facut concesiuni pe parcuri si parcelari de locuinte ieftine. Exista si in ziua de asazi parcele intregi care sunt, inca, in proprietatea statului, dar multe din cladirile construite pe acestea au fost cumparate de chiriasi in baza Legii 85/1992, ajungandu-se la o forma confuza de proprietate continua", a afirmat Silvestri.
Analistul considera ca este imperativ ca primarul general sa-si clarifice intentiile si sa ia in calcul prevederile Planului Urbanistic General si Planului Urbanistic Zonal in privinta terenurilor pe care intentioneaza sa le concesioneze.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.