Sectorul bancar este cel mai fragmentat din randul pietelor financiare ale zonei euro, a avertizat, recent, Banca Centrala Europeana (BCE), cerand autoritatilor sa elimine obstacolele care stau in calea crearii unui sistem integrat, transmite Mediafa
Sectorul bancar este cel mai fragmentat din randul pietelor financiare ale zonei euro, a avertizat, recent, Banca Centrala Europeana (BCE), cerand autoritatilor sa elimine obstacolele care stau in calea crearii unui sistem integrat, transmite Mediafax.
Volumul creditelor transfrontaliere acordate de banci este la un nivel extrem de scazut, reprezentand doar 3,5% din imprumuturile acordate persoanelor fizice, iar dobanzile oferite difera foarte mult de la o tara la alta, a declarat Gertrude Tumpel-Gugerell, membru in conducerea Bancii Centrale Europene.
In mod similar, piata creditelor ipotecare, in valoare de 4.000 de miliarde de euro, este structurata la nivel national, fiecare stat oferind produse si reglementari distincte, situatie care genereaza costuri ridicate si o competitivitate redusa.
Banca Centrala Europeana a inceput sa redacteze masuri de integrare financiara in zona euro si va face publice rezultatele de doua ori pe an, pe langa o actualizare anuala a unui raport referitor la progresele inregistrate in crearea unei piete financiare unice.
Obiectivul este prevazut in Agenda de la Lisabona pentru transformarea Europei intr-o zona cu competitivitate si productivitate ridicata. Potrivit constatarilor preliminare ale BCE, pietele de imprumuturi negarantate sunt aproape integrate.
Spre exemplu, piata instrumentelor derivate la vedere este cea mai importanta din lume, cu 50% mai mare fata de cea din Statele Unite, cu un volum zilnic de 300 de miliarde de dolari. Piata obligatiunilor guvernamentale se afla la randul ei intr-un stadiu avansat, cu un grad ridicat de convergenta din punctul de vedere al dobanzilor oferite.
Emisiunile de obligatiuni corporatiste au crescut de cinci ori de la lansarea euro, in 1999, la un volum de 900 de miliarde de euro in 2005, demonstrand beneficiile generate de o piata financiara unica, a mai spus Tumpel-Gugerell.
"Pietele bancare sunt in general mult mai putin integrate", a declarat si vicepresedintele BCE, Lucas Papademos, in cursul prezentarii unui raport al institutiei asupra sectorului financiar european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.