Daniel Morar, seful Departamentul National Anticoruptie (DNA), cere ca 11 procurori anticoruptie - sefi de servicii teritoriale ori din structura centrala a fostului PNA - sa fie revocati din functie, lista acestora fiind trimisa Consiliului Superior
Daniel Morar, seful Departamentul National Anticoruptie (DNA), cere ca 11 procurori anticoruptie - sefi de servicii teritoriale ori din structura centrala a fostului PNA - sa fie revocati din functie, lista acestora fiind trimisa Consiliului Superior al Magistraturii, care o va lua in discutie maine. Morar doreste revocarea din functiile de conducere si de executie din cadrul DNA a cinci sefi de servicii: Ioan Irimie (seful Serviciului teritorial Cluj), Ioan Otel (seful Serviciului teritorial Constanta), Alois Imbrea (seful Serviciului teritorial Iasi), Constantin Stefanescu (seful Serviciului teritorial Ploiesti) si Gheorghe Vizitiu (seful Serviciului de anchete speciale, din structura centrala a fostului PNA). Totodata, este ceruta eliminarea din DNA a unui anchetator din cadrul Serviciului teritorial Cluj si a cinci procurori din structura centrala a fostului PNA. Acestia sunt Nicolae Dorel Pascut, Alexandru Chiciu, Carmen Cojocariu, Ioan Ciofu, Gheorghe Stan si Octavian Lupescu.
Lista cu revocari
Numele lui Ioan Irimie - seful Serviciului teritorial Cluj - a fost vehiculat, acum cateva luni, ca posibil inlocuitor si, ulterior, succesor al lui Ioan Amarie la conducerea PNA. Tot de la Serviciul teritorial Cluj este si procurorul Nicolae Dorel Pascut. Procurorul Ioan Otel este unul dintre cei doi anchetatori care au semnat rechizitoriul prin care Traian Basescu a fost trimis in judecata alaturi de alte 79 de persoane, in dosarul "Flota", aflat pe rolul instantei supreme. Otel a fost vizat de o plangere penala pe care Basescu a inaintat-o legat de modul in care s-a facut cercetarea in dosarul mentionat, plangere care a fost retrasa la scurt timp dupa ce acesta a fost ales sef al statului. Procurorul Constantin Stefanescu este seful Serviciului teritorial Ploiesti. Gheorghe Vizitiu este seful Serviciului de anchete speciale din cadrul structurii centrale a fostului PNA, care a realizat primul dosar penal in baza caruia a fost trimis in judecata un senator. Procurorul Alexandru Chiciu a fost eliberat la cerere din functia de sef al Sectiei a II-a penala (Sectia de combatere a infractiunilor conexe faptelor de coruptie) a fostului PNA, in vara acestui an, el fiind vizat de propunerile de destituire facute de ministrul Justitiei, in momentul in care a fost schimbata intreaga conducere a acestei structuri de ancheta. El a solicitat in 19 iulie eliberarea din functie din motive medicale astfel ca, la fel ca in cazul sefului PNA, Ioan Amarie, solicitarea de revocare facuta de Macovei a ramas fara obiect. Carmen Cojocariu este procuror tot la Sectia a II-a, unde a venit acum un an, cand s-a mutat in Bucuresti pentru postul din structura centrala, venind de la serviciul teritorial Ploiesti. Daniel Morar anunta inca de la numirea sa la conducerea fostului PNA ca va evalua activitatea tuturor procurorilor anticoruptie si ca va propune destituiri, pentru eficientizarea activitatii structurii si pentru profesionalizarea celor implicati in lupta anticoruptie. Morar afirma, in prima sa conferinta de presa, ca ar vrea sa aiba macar 20 de procurori anticoruptie puternici.
Procurorul Otel a lucrat la dosarul "Flota"
Seful Serviciului teritorial al Departamentului National Anticoruptie (DNA) Constanta, Ioan Otel nu stia de propunerea de revocare a sa din functie, dar spune ca se astepta sa fie inlocuit, avand in vedere implicare sa in intocmirea rechizitoriului in dosarul Flota.
Procurorul Ioan Otel a declarat, citat de Mediafax, ca nu i s-a spus nimic despre propunerea de revocare a sa din cadrul DNA. "Dar se subintelege ca urma sa fiu schimbat, de vreme ce sunt coautor al dosarului Flota", a adaugat el. Totodata, avand in vedere modificarile propuse de ministrul Monica Macovei in Justitie, "orice fel de functie de conducere poate fi supusa unui proces de reinnoire", a mai spus el. Ioan Otel asteapta sa vada care sunt motivatiile care au stat la baza propunerii de revocare din functie, insa "oricum decizia este deja luata", a spus el, iar votul CSM este consultativ.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.