In goana sa dupa bani la buget, Ministerul Finantelor Publice s-a decis sa renunte, din 2006, la scutirea de impozit pe salariile programatorilor, facilitate fiscala acordata pana acum pentru a incuraja dezvoltarea acestui sector, care produce bunuri

In goana sa dupa bani la buget, Ministerul Finantelor Publice s-a decis sa renunte, din 2006, la scutirea de impozit pe salariile programatorilor, facilitate fiscala acordata pana acum pentru a incuraja dezvoltarea acestui sector, care produce bunuri cu valoare adaugata mare. Prevederea este inclusa in proiectul de Cod fiscal pe anul viitor si a starnit reactii critice in randul asociatiilor din domeniu.
"Romania nu are foarte multe avantaje, dar printre cele existente se numara educatia stiintifica competitiva, de calitate superioara", a sustinut presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, Florin Talpes. Ridicarea scutirii de impozit pe salariile programatorilor ar putea duce la migrarea fortei de munca si somaj in domeniu, considera acesta.

Semnal negativ pentru investitorii straini

Actuala scutire de impozit se aplica numai absolventilor anumitor facultati de specialitate, care lucreaza in firme de software, in limita demonstrarii in anul anterior a unei cifre de afaceri in software de 10.000 de dolari.
Anularea reducerii de impozit va afecta aproximativ 8.000 de angajati si nu va duce la sporuri semnificative de incasari la bugetul tarii, se mentioneaza intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, si Guvernului, semnata de Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii a softistilor.
Semnalul pe care il transmite, insa, o asemenea masura, sau doar posibilitatea unei asemenea masuri este extrem de negativ pentru investitorii straini, ca un factor de instabilitate pentru mediul de afaceri, considera deputatul Varujan Pambuccian, presedinte al Comisiei IT&C in cadrul Camerei Deputatilor. El a adaugat ca implementarea masurii ar fi in dezacord cu intentia primului-ministru de a sprijinii aceasta industrie.
Pambuccian a subliniat ca cei aproximativ 100.000 de oameni care au aport la PIB-ul Romaniei din activitatile desfasurate din domeniul IT&C reusesc sa contribuie la Produsul Intern Brut cu 9 procente, in timp ce agricultura, unde activeaza aproximativ jumatate din populatia Romaniei, are un aport de 13 procente la PIB.

Scutire de impozit pentru achizitionarile de sisteme de calcul

"Autoritatile ar trebui sa aleaga intre spatiul mioritic si cel cibernetic", a afirmat presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, Valentin Negoita.
Potrivit reprezentantilor asociatiilor IT&C, nici Uniunea Europeana, nici FMI nu au solicitat ridicarea acestei masuri de scutire de la impozit. Reprezentantii asociatiilor IT&C au aratat si ce masuri ar fi necesare pentru o mai mare sustinere in domeniu.
Astfel, ar trebui scutit de la impozit profitul reinvestit in tehnologia informatiei si ar trebui deduse din impozit achizitionarile de sisteme de calcul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.