Italia este tara din Europa cea mai expusa fenomenului globalizarii, releva intr-o corespondenta de la fata locului ziarul britanic "The Guardian". O disproportionata parte a productiei sale finite este profilata pe domenii cum ar fi imbracamintea,
Italia este tara din Europa cea mai expusa fenomenului globalizarii, releva intr-o corespondenta de la fata locului ziarul britanic "The Guardian". O disproportionata parte a productiei sale finite este profilata pe domenii cum ar fi imbracamintea, incaltamintea, articolele din bumbac, unde China dispune de un urias avantaj.
Italia este, astfel, total necompetitiva la aceste produse. Atat de necompetitiva, incat circula speculatia conform careia Italia se afla in fata unei dificile alegeri: sa accepte o perioada de austeritate severa sau sa renunte la moneda unica europeana. Charles Dumas, expert la Lombard Street Research din Londra, remarca faptul ca pretul fortei de munca in Italia este cu mult mai mare decat limita la care poate fi compatibil cu calitatea de membru al sistemului monetar unic european, fara a opera reforme dureroase.
Deficitul bugetar al Italiei a crescut, ca urmare a pierderii pietelor de export. La Roma se discuta frecvent despre faptul ca iesirea din sistemul monetar unic european este practic inevitabila. O analiza efectuata in 2002 de Comisia Europeana la 88 de indicatori structurali plasa Italia pe ultimul loc intre cele 15 state membre ale UE.
Sub aspectul competitivitatii, ea se situa dupa Spania, Grecia sau Portugalia. Un recent studiu efectuat de HSBC arata ca pretul fortei de munca in Spania a scazut cu 15 la suta din 1995 pana in prezent. In Italia el a crescut cu 40 la suta.
Or, pentru a fi competitiva, salariile trebuiau sa creasca in ritm mai lent decat in tarile cu care se afla in competitie. Ines Calado Lopes, de la Goldman Sachs, care monitorizeaza Italia, declara: "Lucrurile au evoluat invers. Cresterea salariilor a fost, in Italia, in ultimii 10 ani, in medie de 4,9 la suta, fata de 3,5 la suta in restul tarilor europene".
Ca rezultat, exportul a scazut, in conditiile in care aceasta tara depinde considerabil de export, productia industriala s-a diminuat, iar ritmul cresterii economice s-a redus. La mijlocul acestui an, productia industriala era fie in stagnare, fie in declin.
"In nici o alta tara, cu exceptia Marii Britanii, nu s-a mai inregistrat o atat de pronuntata si prelungita scadere a productiei", aprecia la sfarsitul lunii iulie Federatia patronala Confindustria.
In ultimii 10 ani, PIB-ul ei a cunoscut o crestere medie de 1,5 la suta, fata de 2,1 la suta din zona euro. Explicand cum s-a ajuns la aceasta situatie, "The Guardian" subliniaza ca toate Guvernele ce s-au succedat nu au reusit sa inlature un sistem care a devenit anacronic. In schimb, ele au recurs succesiv la devalorizari care au stimulat in mod fals si temporar competitivitatea acestei tari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.