Pana la o cincime din cele mai importante 100 de companii britanice sunt vizate pentru preluare, iar majoritatea ofertelor provin din zona euro, investitorii fiind atrasi de stabilitatea economica din Marea Britanie, comparativ cu restul lumii, relat
Pana la o cincime din cele mai importante 100 de companii britanice sunt vizate pentru preluare, iar majoritatea ofertelor provin din zona euro, investitorii fiind atrasi de stabilitatea economica din Marea Britanie, comparativ cu restul lumii, relateaza agentia Reuters preluata de Mediafax.
Numarul fuziunilor si achizitiilor este in crestere in intreaga lume, datorita costului mai scazut al creditelor, precum si a redresarii pietelor de valori mobiliare, comparativ cu inceputul secolului.
In primele noua luni ale anului, la nivel mondial au avut loc acorduri in valoare de 2.000 de miliarde de dolari, cu 39% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit firmei Dealogic, volumul fiind mai mare in Europa comparativ cu Statele Unite pentru prima oara in ultimii doi ani si jumatate.
Cele mai atractive companii se afla in Marea Britanie, firmele din zona euro reusind sa incheie in aceasta tara cele mai numeroase tranzactii. Banca spaniola Santander a cumparat in 2004 banca britanica Abbey National, in schimbul sumei de 9,6 miliarde de lire sterline (17 miliarde de dolari), iar grupul francez de bauturi alcoolice Pernod Ricard a preluat in acest an compania Allied Domecq, pentru 7,4 miliarde de lire sterline.
Recent, Deutsche Post a cazut de acord sa cumpere firma britanica de logistica Exel, pentru 3,7 miliarde de lire sterline, grupul francez de materiale de constructii Saint-Gobain a facut o oferta ostila de preluare a producatorului britanic de gips-carton BPB, iar grupul media Publicis din Franta a contractat compania rivala Aegis, cu o oferta de 1,6 miliarde de lire sterline.
Modelul de afaceri din Marea Britanie, cu reglementari putine si drepturi reduse ale angajatilor, reprezinta o anatema pentru numerosi politicieni, precum si pentru majoritatea populatiei din zona euro.
Dar, pentru companiile din zona euro - frustrate de cresterea economica scazuta si ritmul lent al reformelor structurale - acest model este mai popular ca oricand.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.