Sase angajati ai Ocolului Silvic Bistrita, in frunte cu seful lor, Gheorghe Tat, ar putea fi cercetati penal, dupa ce au defrisat ilegal arbori "pe picior", in special rasinoase, de pe o suprafata totala de 300 de hectare, ne-a informat, ieri, Inspec

Sase angajati ai Ocolului Silvic Bistrita, in frunte cu seful lor, Gheorghe Tat, ar putea fi cercetati penal, dupa ce au defrisat ilegal arbori "pe picior", in special rasinoase, de pe o suprafata totala de 300 de hectare, ne-a informat, ieri, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ISRTV) Cluj.
In urma unor sesizari potrivit carora, intr-o zona din judetul Bistrita s-au efectuat mii de taieri ilegale de arbori sanatosi, mai multi inspectori au plecat pe teren pentru a vedea despre ce este vorba. Angajatilor ISRTV le-au trebuit numai cateva zile pentru a cerceta cele 300 de hectare despre care aveau informatii ca s-au efectuat taieri de rasinoase si rezultatele n-au intarziat sa apara.
Contactat telefonic, inspectorul sef adjunct al ISRTV, Avram Grigore, ne-a declarat ca, intr-o zona unde in toamna anului trecut au fost "doboraturi de vant", s-au marcat arbori "pe picior" (adica sanatosi, care nu necesitau taiere), folosindu-se "aceeasi vopsea si acelasi ciocan" pentru a-i induce in eroare pe cei care ar efectua un control.
"Pe toata suprafata cercetata s-au gasit resturi de fag sanatos, cioturi partial degradate, varfuri si resturi de exploatare. De asemenea, s-a gasit un drum format de urmele de tractor, pe o distanta de aproximativ 600 pana la 1.000 de metri, unde se aflau arbori neinventariati, netrecuti pe nici un catastif. Or, acest drum, destul de mare, nu justifica cantitatea de masa lemnoasa aflata in jurul acestuia", ne-a mai spus Avram Grigore, precizand ca masa lemnoasa sanatoasa care a fost taiata ilegal se ridica la peste 40 de metri cubi.
Inspectorii ITRSV au mai stabilit ca Ocolul Silvic Bistrita a pus in valoare arbori din specia molid care erau sanatosi si nu faceau obiectul produselor accidentale si de igiena cum prevad normele tehnice in vigoare. In urma verificarii stocului scriptic si faptic s-a constatat lipsa a circa 1.000 de metri cubi de material lemnos, precum si 19 acte de punere in valoare de produse accidentale si doboraturi de vant in volum de 23.867 metri cubi (adica de cinci ori mai mult decat a evaluat in iarna lui 2004).

Dezastru in zona de protectie a izvoarelor

Rezultatele controlului au scos la iveala mai multe nereguli pe care le-au tolerat cei de la Ocolul Silvic Bistrita. De aceste incalcari ale regulilor silvice sunt banuite mai multe persoane angajate ale Ocolului (inginerul de fond Adrian Oanea, tehnicianul Ioan Runcan, seful de district Sever Moldovan, inginerul Vasile Sut, brigadierul Ioan Andries si sortatorul Pavel Nicolae), precum si seful lor, Gheorghe Tat. Din acest motiv, ISRTV a intocmit si inaintat organelor abilitate rapoartele care cuprind rezultatele anchetei.
Persoanele suspectate a fi vinovate de acest dezastru provocat in perimetrul de protectie a izvoarelor de apa de la Cusma trebuie sa dea explicatii si pentru existenta mai multor drumuri create haotic fara vreo aprobare. "Am sesizat in scris Directia Silvica Bistrita, Ministerul Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale, Regia Nationala a Padurilor, Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita, Garda de Mediu Bistrita si Primaria Comunei Cetate din judetul Bistrita, urmand ca acestea sa ia masurile ce se impun impotriva celor vinovati", a subliniat Avram Grigore, precizand ca verificarile continua pentru a se stabili eventuala implicare a sefului Directiei Silvice Bistrita, Gheorghe Ivan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.