Liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor a SUA, Tom Delay, una dintre personalitatile republicane cele mai importante, dupa presedintele George W. Bush, a demisionat din functia sa parlamentara, dupa ce a fost pus sub acuzare pentr

Liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor a SUA, Tom Delay, una dintre personalitatile republicane cele mai importante, dupa presedintele George W. Bush, a demisionat din functia sa parlamentara, dupa ce a fost pus sub acuzare pentru "conspiratie criminala".
Mai exact, DeLay a fost acuzat de incalcarea legislatiei referitoare la finantarea partidelor politice in campaniile electorale.
Conform actului de acuzare, el este facut responsabil de organizarea, impreuna cu doi colaboratori apropiati ai sai, a unui circuit financiar intre Partidul Republican la nivel national si unii candidati la alegerile legislative din Texas, din anul 2002, ceea ce a permis participarea ilegala a mai multor societati care sa acopere cheltuielile acestora pentru campania electorala.
Unul dintre colaboratorii lui DeLay este chiar directorul politic al campaniei presedintelui Bush, Terry Nelson. Sunt in joc sume evaluate la 190.000 de dolari.
Un comunicat al procurorului ce ancheteaza cazul, Ronnie Earle, citat de Associated Press, precizeaza ca DeLay este pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 2 ani si o amenda de 10.000 dolari. Este pentru prima oara cand un lider de partid din Congresul american este inculpat, remarca un specialist din Senatul SUA, Donald Ritchie, dar ceea ce el considera deosebit de important este faptul ca in scandal este implicat principalul aliat al presedintelui George W. Bush. Tom DeLay a declarat ieri presei ca nu este vinovat, sustinand ca, in realitate, este victima unei manevre politice a democratilor, lucru pe care intentioneaza sa-l dovedeasca. Miercuri, republicanii din Camera Reprezentantilor si-au ales un lider temporar in persoana lui Roy Blunt, parlamentar din partea statului Missouri.
Associated Press remarca ieri faptul ca DeLay a primit un "sprijin politicos" din partea Casei Albe, si ea supusa unor severe critici pentru modul in care a actionat dupa uraganul Katrina. Scott McClellan, purtator de cuvant al acesteia, a declarat ca presedintele Bush "il considera inca pe DeLay un bun aliat, un lider cu care s-a colaborat strans pentru a se obtine lucruri bune pentru poporul american". McClellan a precizat ca trebuie lasata justitia sa-si spuna cuvantul.
Scandalul referitor la punerea sub acuzare a lui DeLay, a declarat liderul majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, este "doar ultimul exemplu ce demonstreaza ca republicanii din Congresul american sunt promotorii unei culturi a coruptiei, pe seama intereselor cetatenilor americani". Analisti apropiati Congresului SUA cred ca impactul acestui scandal va fi puternic, mai ales ca in dezbaterea Comitetului pentru probleme de etica se afla si alti parlamentari republicani, ceea ce ar putea influenta serios viitoarele alegeri pentru Congres, din 2006.

Favoritism in contractele de reconstructie

Tot mai multe banuieli planeaza asupra contractelor semnate de Guvernul american cu firmele ce se ocupa de sinistrati si de reconstructia zonelor distruse de uraganul Katrina, transmiteau ieri agentiile de presa internationale. Conform cotidianului New York Times, mai bine de 80 la suta dintre contractele semnate de Agentia Federala de Gestiune a Crizelor (FEMA) dupa data de 29 august, contracte in valoare de 1,5 miliarde de dolari, au fost atribuite fara cerere de oferta in cadrul unor licitatii obscure, cu o participare extrem de limitata. Cotidianul Washington Post semnaleaza in aceasta ordine de idei un contract de 236 de milioane de dolari atribuit firmei Carnival Cruise Lines pentru a gazdui sinistratii in navele sale de croaziera, timp de sase luni. Or, in momentul de fata navele companiei sunt pe jumatate goale pe Mississippi si in portul Mobile. Chiar daca vasele ar fi pline, pretul de persoana ar fi de 1.275 de dolari pe saptamana, in conditiile in care o croaziera de o saptamana costa la compania respectiva 599 de dolari. Secretarul Departamentului de Securitate interioara, Michael Chertoff, a recunoscut fata de presa americana existenta unor astfel de situatii si a promis, in consecinta, o reverificare a alocarii fondurilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.