Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a ordonat o ancheta, imediat dupa ce la marginea soselei Baia Mare - Sighetu Marmatiei au fost descoperite abandonate o serie de documente apartinand Ocolului Silvic Dragomiresti.
Ofit

Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a ordonat o ancheta, imediat dupa ce la marginea soselei Baia Mare - Sighetu Marmatiei au fost descoperite abandonate o serie de documente apartinand Ocolului Silvic Dragomiresti.
Ofiterii de la Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Maramures, impreuna cu Directia Judetena a Arhivelor Nationale (DJAN) incearca acum sa dea de urma autorilor acestei fapte si sa reconstituie continutul dosarelor. Anchetatorii urmeaza sa stabileasca cine si de ce a avut interesul sa incendieze documentele de arhiva.
Potrivit MAI, cercetarile au fost demarate in urma sesizarii primite din partea directorului Ziarului "Comunicator" din Baia Mare. Mircea Serban este cel care a depistat, marti, pe marginea DN 18 Baia Mare - Sighetu Marmatiei, la km 27, mai multe unitati arhivistice abandonate, apartinand Ocolului Silvic Dragomiresti. In sant se aflau mii de documente - din 1926 sau 2001, la gramada. S-au gasit si acte importante de punere in valoare, dupa care se poate reconstitui masa lemnoasa de pe o anumita suprafata de padure. Din primele verificari a rezultat faptul ca in noiembrie 2004, Ocolul Silvic Dragomiresti a inaintat spre aprobare DJAN un proces verbal de selectionare, insotit de inventarele documentelor propuse spre eliminare. Hartiile reprezentau acte din activitatea curenta, al caror termen de pastrare expirase conform legislatiei in vigoare. La acel moment s-a stabilit ca documentele propuse spre eliminare nu aveau valoare istorica si practica, motiv pentru care DJAN a dat unda "verde" pentru distrugere. Conform prevederilor legale in vigoare, responsabilitatea sigurantei transportului spre locul de distrugere a documentelor, ca si supravegherea finalizarii procesului de eliminare in totalitate a arhivei revine Ocolului Silvic Dragomiresti. "Avand in vedere abandonul documentelor in cauza, conducerea Arhivelor Nationale a solicitat subordonatilor sai din zona sa reverifice faptul daca actele au valoare practica si istorica, precum si modul in care s-a facut aprobarea spre eliminare", se precizeaza intr-un comunicat al MAI.

Ce spune Legea nr.16/1996

In conformitate cu prevederile Legii nr. 16/1996 a Arhivelor Nationale, cu modificarile si completarile aduse de Legea nr. 358/2002, documentele create de-a lungul timpului de organele de stat, organismele publice sau private, economice, sociale, culturale, militare si religioase, precum si de persoanele fizice beneficiaza de protectie speciala. Potrivit aceluiasi act normativ, creatorii si detinatorii de arhiva grupeaza anual documentele in unitati arhivistice in functie de problematica si de anumite termene de pastrare, care se aplica, luand in considerare valoarea istorica si practica a acestora. Nomenclatoarele documentelor si lucrarilor de selectionare sunt aprobate de o comisie care functioneaza la Arhivele Nationale sau la directiile judetene ale acesteia, in functie de raza de activitate a creatorului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.