Propunerea de Cod fiscal facuta publica ieri de Ministerul de Finante contine cateva prevederi care starnesc deja reactii pe piata imobiliara.
Este vorba despre impozitul de 2 la suta care se va aplica, din 2006, pentru veniturile realizate d

Propunerea de Cod fiscal facuta publica ieri de Ministerul de Finante contine cateva prevederi care starnesc deja reactii pe piata imobiliara.
Este vorba despre impozitul de 2 la suta care se va aplica, din 2006, pentru veniturile realizate din vanzarea proprietatilor din patrimoniul personal, instrainat in termen de trei ani de la data dobandirii.
Taxa trebuie calculata si retinuta de catre cumparatorul proprietatii imobiliare, la momentul incheierii tranzactiei intre parti. Proprietatea nu poate fi intabulata pe numele noului proprietar fara justificarea platii impozitului.
Noul proprietar trebuie sa vireze impozitul la bugetul de stat in termen de cinci zile de la data incheierii transferului.
De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, suma asupra careia se va aplica impozitul de 2 la suta nu va mai fi diferenta favorabila dintre pretul de instrainare si valoarea de baza, ci pretul de vanzare, valoarea proprietatii (pentru schimb, renta viagera etc), suma totala din contractul de vanzare-cumparare in rate, sau valoarea din raportul de expertiza intocmit de un expert autorizat daca nu pot fi aplicate prevederile mentionate.

CF duce la distorsiuni pe piata

Presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), Gabriel Zamfir, ne-a declarat ca motivatia guvernantilor pentru introducerea impozitului de 2 la suta, aplicat cumparatorului, o reprezinta o mai buna colectare a veniturilor, prin retinerea impozitului la sursa. El a afirmat insa ca nu este de acord cu o asemenea prevedere, argumentand prin faptul ca "acest tip de impozit ar putea duce la distorsiuni pe piata imobiliara si poate genera venituri nefiscalizate. Astfel, partile implicate in tranzactie ar putea ocoli legea, declarand un pret mai mic". Presedintele UNAI a mai afirmat ca "este foarte necesara impozitarea veniturilor din tranzactii imobiliare pentru persoanele fizice, intrucat orice investitor in domeniul imobiliar care a dezvoltat proiecte ca persoana fizica nu platea impozit, facand, in felul acesta, concurenta neloiala companiilor care plateau impozit. Iar lucrul acesta crea distorsiuni in piata".

Sunt afectate companiile din domeniu

Gabriel Zamfir, presedintele UNAI, a mai afirmat ca noile prevederi privind tranzactiile imobiliare nu vor influenta numarul tranzactiilor imobiliare.
"Nu par a avea o influenta menita sa scada numarul tranzactiilor imobiliare, ci, mai degraba, veniturile din serviciile imobiliare. Impozitul de 2 la suta concureaza comisioanele incasate de agentii imobiliari si societatile care promoveaza servicii", a declarat acesta, pentru "Curierul National".
Arthur Silvestri, presedintele companiei de consultanta imobiliara SGA, are alta parere. El ne-a declarat ca "asemenea masuri cu caracter coercitiv nu au ca efect decat o restrictionare a tranzactiilor imobiliare, si nu dezvoltarea pietei. Pentru 2006, incetinirea ritmului de tranzactii va fi evidenta".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.