Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle, a declarat ieri, la o conferinta privind dezvoltarea resurselor umane in cadrul administratiei publice, ca Romania nu are in prezent o administratie impartiala, calificata si competenta. "Romania
Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle, a declarat ieri, la o conferinta privind dezvoltarea resurselor umane in cadrul administratiei publice, ca Romania nu are in prezent o administratie impartiala, calificata si competenta. "Romania trebuie sa fie activa in toate domeniile de activitate ale Uniunii Europene si in acest scop are nevoie de o administratie publica calificata, competenta si impartiala. Dar se intampla oare acest lucru? Sincer sa fiu, raspunsul este <>. Dar vreau sa raspund intr-un mod pozitiv si sa spun <>", a declarat ambasadorul Marii Britanii, tara care detine actualmente presedintia Uniunii Europene.
Quayle a mentionat ca in sistemul administratiei publice s-au inregistrat si progrese. El a enumerat crearea sistemului integrat al functionarilor publici, adoptarea Codului etic, precum si instituirea procedurilor mult mai transparente de selectie si de dezvoltare a carierei in acest domeniu.
El a precizat ca in Romania exista "un fel de rezistenta" fata de nou-veniti si fata de tanara genertie, care vrea sa se distanteze de "vechiul mod de a face lucrurile". Quinton Quayle a precizat ca aceasta rezistenta vine din partea unor membri ai vechii generatii, care sunt tributari unor "obisnuinte" si care privesc schimbarea mai degraba ca pe o amenintare decat ca pe o oportunitate. "Mi-e teama ca o parte dintre ei (dintre membrii vechii generatii - n.r.) lucreaza mai degraba pentru propriile interese, decat pentru cele ale Romaniei", a subliniat Quinton Quayle, adaugand ca, in calatoriile sale prin Romania, a "avut sentimentul" ca la nivel local mai exista inca "mentalitatea de gasca". "Ii poti vedea pe presedintele Consiliului Judetean, pe primar si pe prefect luand cina impreuna, deseori cu oameni de afaceri importanti, cu proprietari ai institutiilor mass-media locale. Se creeaza astfel un cerc vicios unde fiecare protejeaza interesele celuilalt", a declarat Quinton Quayle.
El a precizat ca exista prea multa toleranta fata de birocratie in Romania si a adaugat ca ar dori sa vada o schimbare "sincera" in felul in care se redistribuie bugetele si puterea de decizie in administratie, de la nivel inalt la nivel intermediar sau local.
Quinton Quayle a mentionat ca este prematur sa se speculeze in acest moment asupra concluziilor raportului Comisiei Europene si asupra reactiilor Consiliului European. El a adaugat ca succesul integrarii la 1 ianuarie 2007 depinde "in foarte mare masura" de Romania. "Repet, sper ca Romania sa devina stat membru UE la 1 ianuarie 2007", a spus ambasadorul Marii Britanii, adaugand ca intrebarea esentiala vizeaza situatia Romaniei la momentul aderarii.
"Nu vreau sa zugravesc o imagine prea pesimista deoarece, pe ansamblu, sunt optimist. Cred ca Romania se schimba si de asemenea si administratia publica", a conchis Quinton Quayle, adaugand ca "Romania merita sa devina un stat membru al UE si acesta este, cu siguranta, si scopul presedintiei britanice".
In aceeasi ordine de idei, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a precizat ca Romania poate deveni un membru de succes al UE, daca poate derula reforma administratiei publice.
El a adaugat ca este nevoie ca membrii importanti ai administratiei publice din Romania sa inteleaga importanta delegarii de autoritate.
"Daca nu ai oamenii necesari, care sa stie ce sa faca si care sa beneficieze de un grad de autonomie, atunci noile structuri nu mai au nici un sens", a adaugat Scheele. El a precizat ca in Romania termenul pentru desemnarea membrilor administratiei publice este cel de "functionari de stat" sau "functionari publici". "Poate ar trebui sa traduceti direct termenul englezesc <>", a adaugat Scheele, mentionand ca functionarii publici ii servesc de fapt pe cetateni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.