relua goana in sus. Se adevereste inca o data zicala potrivit careia nenorocirile nu stau sa aleaga atunci cand lovesc pe neasteptate. Revarsate cu furie, apele au lovit atat casele oamenilor simpli, cat si locuintele de lux ale celor instariti. U
relua goana in sus.
Se adevereste inca o data zicala potrivit careia nenorocirile nu stau sa aleaga atunci cand lovesc pe neasteptate. Revarsate cu furie, apele au lovit atat casele oamenilor simpli, cat si locuintele de lux ale celor instariti. Ultimul val a provocat chiar inundarea complexelor rezidentiale din jurul Capitalei, pe care multi le credeau inexpugnabile, fie si din prisma valorii imobiliare. Nimeni nu a crezut ca asa ceva e posibil. Nici firmele de constructii, nici cei care le-au cumparat.
Cu toate acestea, multe dintre casele din Pipera, Mogosoaia sau Domnesti au cazut in capcana lacurilor pe marginea carora au fost ridicate si carora nimic nu le-a mai tinut stavila. "N-am mai muncit de o saptamana. N-am avut cum! Cine stia, dom'le, ca o sa se umfle lacul?! Nu am avut niciodata probleme de astea. De cand ma stiu, n-a fost altceva decat o balta vai mama ei", ne-au marturisit doi muncitori care trudeau ieri pe un santier din Pipera.
O alta cauza a problemelor de aici este data de lipsa oricarui sistem de canalizare in aceste zone pana acum tipic rurale. "Cele mai afectate case au fost cele din Iancu Nicolae (n.r. Pipera - in imediata apropiere a Gradinii Zoologice). Neavand canalizare, constructorii au apelat la solutia fosei septice. Apa nu a avut unde sa se mai scurga si a refulat", ne-a declarat Ion Radu Zilisteanu, reprezentantul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
Potrivit acestuia, preturile terenurilor si caselor va inregistra astfel o scadere de pana la 20%. "Piata reactioneaza emotional. Vom avea de-a face cu un sindrom non-tranzactional, cererea fiind blocata. Oamenii se gandesc acum de doua ori inainte de a da banii pe o astfel de casa", sustine Zilisteanu.
Analistul imobiliar afirma ca blocajul va fi depasit abia peste 2-3 luni, in momentul in care "lumea va incepe sa uite sau sa se reorienteze". "Zona de nord a Bucurestiului isi va pierde o parte din clienti in favoarea zonei de sud - Oltenita, Berceni, Popesti-Leordeni, unde nivelul terenului este mai ridicat, fiind ferit de inundatii. De altfel, acest criteriu devine de acum prioritar", ne-a spus Ion Radu Zilisteanu.
La ora actuala, in nordul Capitalei, metrul patrat de teren se vinde intre 50-200 de euro, in timp ce in sud acesta valoreaza 20-100 de euro. Lucian Popa, patronul unei agentii imobiliare, afirma ca preturile isi vor relua in scurt timp trendul ascendent. "Anul viitor vor creste cu 15-20% la terenuri si cu 10% la case", spune acesta.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.