Toti liberalii si democratii au ajuns la concluzia ca cele doua partide nu mai pot fuziona. Aceasta concluzie a fost consfintita ieri intr-o dezbatere politica organizata de Fundatia "Horia Rusu", manifestarea inregistrand si numeroase contre intre r

Toti liberalii si democratii au ajuns la concluzia ca cele doua partide nu mai pot fuziona. Aceasta concluzie a fost consfintita ieri intr-o dezbatere politica organizata de Fundatia "Horia Rusu", manifestarea inregistrand si numeroase contre intre reprezentantii celor doua partide.
Tirul principal a fost concentrat pe singurul lider PD, Sorin Frunzaverde, iar ironiile au vizat mai ales proaspata optiune populara a democratilor. "Tentatia populara a sedus" PD, a declarat Crin Antonescu. "Este exemplul unei reorientari conjuncturale, care poate parea mai convenabila. Pana aproape de congres, in PD s-a vorbit despre devotamentul partidului pentru culorile trandafirului, iar apoi acest partid si-a schimbat optiunea", a afirmat Antonescu. El considera ca PD a facut "o miscare buna, dar nu una doctrinara, ci de oportunism politic". I s-a alaturat si ministrul liberal al acquisului comunitar, Cristian David, care a declarat ca "tentatia populara este, mai degraba, o miza ideologica a unor partide care au avut un traseu mai mult sau mai putin coerent in privinta afilierii internationale". "Nu poti accepta ca o intreaga masa de oameni sa treaca peste noapte de la socialism la populari", a spus si Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti.

Frunzaverde: PD e de dreapta din 1996

Democratul nu a ramas dator si i-a replicat, spunand ca la PNL exista o mai mare lipsa de coeziune si inconsecventa decat la PD. "Cel mai spectaculos exemplu de lipsa de coeziune vine de la PNL, unde un ministru a demisionat pentru ca premierul a spus ca demisioneaza si apoi a revenit asupra deciziei", a contraatacat Frunzaverde.
Despre schimbarea doctrinara a PD, Frunzaverde a afirmat ca trecerea acestui partid la PPE a reprezentat "o punere in concordanta cu evolutia PD din 1996 incoace". "Inca din 1996, actiunile noastre politice au fost de centru-dreapta si chiar in perioada 1992-1996 am avut luari de pozitie de centru.
Frunzaverde sustine ca democratii resping fuziunea cu PNL pe motiv ca bazinul electoral al Aliantei este mai larg, acum, cu un partid de centru si unul de dreapta. "Nu cred ca putem vorbi despre un mare partid de centru sau un mare partid de dreapta, ci de un partid de centru si unul de dreapta", a mentionat vicepresedintele democrat.
Aproape toti vorbitorii au pronuntat propozitia laitmotiv a intalnirii - "Fuziunea PNL-PD nu mai este de actualitate". A spus-o si Valeriu Stoica, insa daca antevorbitorii sai credeau ca e mai bine asa, fostul lider PNL vede viitorul PNL si PD in culori sumbre. Perdantul principal e PNL, care se delegitimeaza si se indeparteaza de liberalismul de dreapta, a spus Stoica. Castigator pare a fi PD, care s-a legitimat astfel ca partid de dreapta, insa numai la prima vedere, pentru ca divizarea dreptei va duce la sanctionarea acestei ideologii in Romania, a adaugat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.