La 1 octombrie 2005 va demara, pe intreg teritoriul Romaniei, operatiunea de inscriere in Registrul Fermelor, activitate care va dura sase luni de zile, pana in martie 2006.
Actiunea este necesara pentru a se identifica si inregistra potentia

La 1 octombrie 2005 va demara, pe intreg teritoriul Romaniei, operatiunea de inscriere in Registrul Fermelor, activitate care va dura sase luni de zile, pana in martie 2006.
Actiunea este necesara pentru a se identifica si inregistra potentialii beneficiari ai sprijinului prevazut in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene, prin plati directe in cadrul Schemei Unice de Plati pe Suprafata. Atentie, insa, nu se inregistreaza cei care au dat in arenda pamantul, ci arendasii, deci cei care utilizeaza pamantul.
Dupa aceea, pe baza imaginilor aeriene ale terenului in format digital (ortofotografii), fiecare fermier va trebui sa-si identifice si sa localizeze parcelele proprii in cadrul blocurilor fizice - suprafete de teren marginite de limite stabile, precum drumuri, cai ferate, ape etc.

4 miliarde de euro, in trei ani

Potrivit Memorandumului semnat la 9 mai 2005, Guvernul Romaniei a decis aplicarea schemei unice de plati pe suprafata (SAPS) dupa data aderarii, 1 ianuarie 2007. Pachetul financiar pentru plati directe in 2007 este de 440 de milioane de euro. Sprijinul care se va acorda fermierilor pe hectar rezulta din impartirea acestei sume la suprafata agricola eligibila, rezultata dupa identificarea parcelelor. Romania, ca stat membru, aplica SAPS pe o perioada de 3 ani (sprijin prevazut: 4 miliarde de euro), avand posibilitatea sa ceara doua prelungiri a cate 1 an (in total 5 ani de SAPS). Dupa aceasta data, platile se vor face pe ferma.

4 plus 4 plus 2 nu fac 10...

Pentru a beneficia de sprijin din partea UE, dupa 2007, fermierii trebuie sa utilizeze o suprafata de teren mai mare sau egala cu un hectar, sa mentina terenul agricol in bune conditii agricole si de mediu si sa fie inscrisi in Registrul Fermelor.
Cea mai ciudata conditie este, insa, ca suprafata utilizata sa fie formata din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 hectare. Aceasta inseamna ca daca ai un hectar de teren format din doua parcele de cate trei hectare, plus una de 0,4 hectare (in total 1 ha), esti eligibil si poti primi, dupa 2007, sprijin direct de la UE.
Daca ai insa doua parcele de cate 0,4 hectare si una de 0,2 hectare (deci tot 1 ha), esti inregistrat ca avand in exploatatie 0,8 hectare, din cauza parcelei de 0,2 ha, care se situeaza sub limita impusa, de minimum 0,3 ha si pierzi, in acest fel, sprijinul de la UE. Devii in acest fel obiectul unei alte masuri de sprijin, precum cele de protectie sociala, dezvoltare rurala.
Dupa 2007, Romania va trece de la sistemul "medieval" de control al suprafetelor agricole cultivate - pe baza datelor mai mult sau mai putin adevarate, furnizate de Directiile Agricole Judetene - la o monitorizare a acestora prin satelit, potrivit practicilor UE. In felul acesta, se poate realiza o imagine clara a culturilor agricole, se poate sti daca exista suprafete agricole ramase necultivate si, implicit, se estimeaza productiile din acel an. Pentru a permite controlul teledetectiei (prin satelit), parcelele trebuie sa fie insa mai mari de 0,3 ha.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.