Piata valutara s-a aflat si ieri sub lupa si controlul BNR, care a intervenit in mai multe valuri pentru a nu lasa sa scape cursul euro de sub control. "Ca si acum doua zile, principalii jucatori din piata au fost sucursalele din Romania ale unor ban
Piata valutara s-a aflat si ieri sub lupa si controlul BNR, care a intervenit in mai multe valuri pentru a nu lasa sa scape cursul euro de sub control. "Ca si acum doua zile, principalii jucatori din piata au fost sucursalele din Romania ale unor banci straine, care au <> euro pentru a-si majora capitalul social, a declarat un dealer bancar. BNR nu putea sa stea departe de fenomen si a intervenit de cinci - sase ori pentru a drena excesul de valuta, fara a forta insa foarte mult cursul de schimb al euro". Dovada stau fluctuatiile destul de reduse ale cotatiilor, care au avut un minim de 3,5270 - 3,5320 lei, la deschidere, sub valoarea de la finalul sedintei de acum doua zile, si un maxim de 3,5420 - 3,5480 lei. Cursul de schimb a fost anuntat la 3,5422 fata de 3,5240 lei, valoare stabilita marti.
Pentru vineri este de asteptat ca euro sa nu coboare sub 3,54 lei, avand in vedere ca cursul va fi folosit la stabilirea accizelor pentru ultimul trimestru, existand chiar posibilitatea ca BNR sa forteze o revenire spre 3,6 lei. Stabilizarea paritatii euro/dolar si cresterea cursului leu/euro au contribuit la majorarea valorii dolarului, care a urcat de la 2,9287 la 2,9489 lei, mai jos cu o unitate fata de inceputul saptamanii. Paritatea a stagnat ieri pe pietele internationale in apropierea pragului de 1,20 dolari, ea fluctuand intre 1,2003 si 1,2040 dolari, dupa ce marti euro a atins minimul de 1,1992 dolari, valoare care s-a inregistrat ultima data la finalul lui iulie. Cresterea cumpararilor de dolari se bazeaza pe presupunerea ca Rezerva Federala americana va continua sa majoreze dobanda de referinta in cursul acestui an si in prima parte a lui 2006. Se estimeaza, dupa declaratiile unor membri din conducerea Fed, ca in ianuarie va fi atinsa o valoare de 4,5%, nivel dublu fata de cel din euro-zona care se mentine de peste doi ani la 2%, iar pana la sfarsitul anului viitor dobanda va ajunge la 6%. Pe piata londoneza a aurului investitorii au inceput sa se calmeze, o data cu trecerea uraganelor care au bantuit SUA, pretul unciei incepand sa coboare catre pragul de 460 dolari, fata de 470 dolari la inceputul saptamanii trecute.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.