Investitorii straini care doresc sa intre intr-o anumita tara vor cauta intai de toate doua lucruri: o structura financiar-bancara solida, pentru a avea toate premisele derularii cu succes a unei afaceri, si prezenta pe piata a companiilor de recruta

Investitorii straini care doresc sa intre intr-o anumita tara vor cauta intai de toate doua lucruri: o structura financiar-bancara solida, pentru a avea toate premisele derularii cu succes a unei afaceri, si prezenta pe piata a companiilor de recrutare de top, pentru a fi siguri ca vor gasi in tara respectiva oameni calificati.
Pentru statele din vest, "mature", sud-estul Europei, zona balcanica ofera o multime de oportunitati, pentru ca reprezinta o piata tanara, in plina crestere. Marea provocare pentru companiile care vor sa isi extinda afacerile in aceste regiuni o va reprezenta gasirea de specialisti, de profesionisti, care sa asigure un bun management al afacerilor lor. Pentru ca, daca ai angajat oamenii potriviti, succesul este garantat intr-un procent de peste 50 la suta.
"Factorul uman reprezinta cheia succesului, aceasta insemnand sa pui oamenii potriviti in posturile potrivite si sa ia deciziile corecte", a declarat Steve Watson, presedintele companiei Stanton Chase International.
Aflata in top-tenul companiilor de Executive Search (recrutare pentru top management) din lume, compania si-a deschis, acum un an, birou si in Bucuresti. In Romania, "suntem intre primele trei companii de profil de pe piata si intentionam ca pana in 2007 sa ajungem pe primul loc din punct de vedere al cifrei de afaceri", a declarat Panos Manalopoulos, Managing Partner al Stanton Chase Romania. Portofoliul de clienti al firmei cuprinde, la ora actuala, 35 dintre cele mai mari companii prezente in Romania.

Cine sunt favoritii

Potentialul profesional al romanilor este foarte mare, piata de resurse umane este in crestere, astfel ca, in doi-trei ani de zile, romanii vor ocupa pozitii de top management in companii din tarile balcanice, a declarat Steve Watson, presedintele Stanton Chase International.
Tara noastra este atractiva pentru companiile multinationale pentru ca "intr-o piata mai putin dezvoltata, cum e Romania, oamenii sunt mult mai <>, mai dornici sa isi indeplineasca scopurile", a declarat, pentru "Curierul National", Gert Harold, vicepresedinte al Stanton Chase Europe.
Intrarea pe piata din Romania a multinationalelor va reprezenta o oportunitate mai ales pentru tinerii care au castigat experienta pe pietele globale - cei care au plecat la studii in strainatate sau care au avut deja job-uri acolo.
In ceea ce priveste domeniile vizate, Steve Watson a declarat ca "in viitor va fi nevoie de specialisti in domeniul financiar-bancar, unde se vor dezvolta foarte mult in urmatorii ani serviciile de retail. Aici va fi nevoie de oameni noi". Sectorului bancar se adauga domeniul IT si industria.

Piata muncii din Romania incepe sa se maturizeze

Pentru ca piata romaneasca se confrunta cu o lipsa de profesionisti - in mare parte si datorita fenomenului migrarii acestora catre Vest - gasirea unui bun manager reprezinta pentru firmele de recrutare o adevarata provocare.
La randul lor, companiile sunt dispuse sa plateasca firmelor de recrutare sume de pana la 60.000 de euro pentru un top manager, dupa cum ne-a declarat Panos Manalopoulos, Managing Partner al Stanton Chase Romania.
Pentru a afla cat de greu le-a fost, la randul lor, sa isi deschida reprezentanta in tara noastra si cum reusesc managerii romani sa se ridice la exigentele occidentale, am stat de vorba cu Gert Harold, vicepresedintele diviziei europene, si cu Panos Manalopoulos, seful biroului din Romania.

Q&A cu Gert Harold si Panos Manalopoulos

- Cat de greu v-a fost sa va faceti echipa in Romania?

- A fost foarte dificil, pentru ca a fost greu sa gasim oameni calificati si ceea ce a trebuit sa facem a fost sa investim, adica sa gasim oameni care nu aveau foarte multa experienta, dar aveau vointa sa invete cu noi, sa creasca. Lucrul bun a fost ca acesti oameni au evoluat foarte repede si consider ca acum au ajuns intr-un punct in care pot promova servicii de calitate. Am facut lucrul corect pentru ca am investit in oamenii potriviti si acestia au muncit foarte mult ca sa isi dea dovada calitatii lor.

- Avem handicapul acesta al perioadei comuniste. Cum credeti ca s-au adaptat managerii romani la stilul de conducere occidental?

- In Romania, ca si in tarile care au trecut prin aceeasi problema, exista o generatie de tineri absolut remarcabila, dedicata modelului occidental de "business". Exista si vechea generatie, dezvoltata in mod nenatural, pentru ca a fost educata in spiritul comunist, insa acum acestia ies la pensie. De aceea, in fostele tari comuniste gasesti mult mai multi oameni tineri aflati in posturi de conducere decat in tarile dezvoltate. Avantajul pentru acesti tineri este ca, desi nu au foarte multa experienta, au mult potential si, ajungand intr-o pozitie in care trebuie sa ia decizii destul de devreme, au posibilitatea de a se dezvolta mult mai repede.

- De ce sunt interesati oamenii sa plece de la o companie, in favoarea alteia mai mari?

- Pe langa salariile mai mari care li se ofera, acolo vor gasi provocarea, sansa de a avea un cuvant de spus, de a-si extinde cunostintele si de a avea, in general, o viata mai buna. Lucrurile s-au schimbat si in Romania. Spre deosebire de anii trecuti, romanii gandesc mult mai matur atunci cand e vorba de cariera lor.

- Ce parere aveti despre "prapastia" care exista intre statutul unui angajat intr-o companie mica si pozitia angajatului intr-o multinationala, sa zicem?

- Diferenta este creata si de faptul ca o firma mica, locala, este condusa de un patron, care ia ce decizii vrea el. Tine de el cata atentie acorda angajatilor, cat investeste in formarea lor. O alta posibila explicatie ar fi si lipsa de experienta in cum sa isi trateze corect angajatii si cum sa ii mentina motivati. Dar cred ca acest lucru incepe sa se schimbe.
Pentru tinerii salariati, tendinta este sa caute o slujba mai buna, pentru ca asteapta sa fie tratati mai bine dintr-o varietate de puncte de vedere: bani, recunoastere, dezvoltare profesionala.

- Care credeti ca este influenta multinationalelor asupra companiilor mici?

- Companiile multinationale sunt mult mai bine organizate si au o influenta foarte mare asupra dezvoltarii oamenilor, datorita atentiei pe care o dau carierei acestora, antrenarii lor. Aceasta organizare este cheia succesului companiei, cresterii ei. Daca micile companii ar vrea sa creasca, ele ar trebui sa copieze modelul multinationalelor. Asa ca eu cred ca ele asta ofera: modelul pentru micile companii.

- In cati ani credeti ca isi vor invata lectia?

- Aceasta depinde de ele. Vor fi companii care nu vor creste niciodata si ele sunt condamnate sa dispara, iar altele care au potential sa creasca. Depinde de structura companiei, de potentialul pietei pe care activeaza si, din moment ce vorbim despre oameni, de factorul uman, personalul companiei. Si ma refer aici la faptul ca am vazut o gramada de companii bune care nu au avut succes din cauza lipsei managerilor calificati si altele care nu au avut cel mai bun nume pe piata, dar, datorita oamenilor, au avut succes.

- Ce se va intampla dupa 2007?

- Anul 2007, daca va referiti la Uniunea Europeana, si care dupa mine ar putea fi 2008, va fi o oportunitate pentru ambele parti, in sensul ca foarte multi europeni vor cauta avantajele fortei de munca din Romania, iar, pe de alta parte, va avea loc si o crestere a exportului personalului romanesc si a pozitiilor de top manager in restul Europei.
Cerinta pentru Romania va fi sa isi pastreze profesionistii aici ori sa ii atraga inapoi daca au o cariera europeana, pentru ca cel mai important lucru pentru dezvoltarea unei tari este profesionalismul oamenilor. Profesionistii fac diferenta si Romania nu ar trebui sa ii piarda.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.