In ciuda restrictiilor impuse de catre BNR, pentru limitarea creditarii in valuta, bancile vor gasi metode de a acorda in continuare imprumuturi in moneda straina, insa cei care vor avea acces la acestea vor fi clientii mari, in fata carora bancile i

In ciuda restrictiilor impuse de catre BNR, pentru limitarea creditarii in valuta, bancile vor gasi metode de a acorda in continuare imprumuturi in moneda straina, insa cei care vor avea acces la acestea vor fi clientii mari, in fata carora bancile isi scot mereu caciula.
In consecinta, limitarea creditelor in valuta, prin noile norme impuse de banca centrala, ii va afecta cel mai mult pe micii intreprinzatori, a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Aceasta masura ii va afecta mai ales pe oamenii de afaceri mici, fara o bonitate deosebita, pentru ca nu vor avea alta sansa sa obtina credite decat in lei. Ei nu au acces la bancile mari, care, in ciuda programelor speciale pentru micii intreprinzatori, deservesc mai ales clientii importanti. In plus, multe dintre firmele foarte mari, de bonitate internationala, au luat imprumut direct de la bancile externe, cu garantii oferite de firme specializate in acest sector", a declarat, pentru "Curierul National", Cristian Parvan.

Adoptarea standardelor UE, in pericol

Una dintre consecintele cele mai grave asupra micilor intreprinzatori ar putea fi faptul ca, neavand acces la imprumuturi in valuta, le este pusa in pericol capacitatea de retehnologizare. "Repercusiunea va fi ca aceasta lipsa de creditare va afecta capacitatea de respectare a normelor europene - legate de mediu, calitate, productivitate - de catre micii producatori. Or, acestea nu se pot realiza decat prin retehnologizare, iar majoritatea utilajelor sunt din import. Astfel importurile vor scadea, punand in pericol competitivitatea mediului de afaceri", a declarat Cristian Parvan, secretar general al AOAR.
O alta latura a creditului in lei o reprezinta rigurozitatea bancilor atunci cand vine vorba despre planul de afaceri al firmelor, asadar pentru micii intreprinzatori va fi greu sa ajunga si la creditele in lei. "Desi bancile se confrunta cu un exces de lichiditati in lei si, deci, ar trebui sa finanteze activitatile operatorilor romani, pentru ca au exigente mari in ceea ce priveste rigurozitatea planului de afaceri, acest lucru se intampla mai greu. Asadar, dobanda este doar una dintre fatetele creditului in lei", a adaugat Parvan.

Solutia: specializarea

"Folosind avantajele oferite de flexibilitate, rapiditate in decizii, IMM-urile ar trebui sa incerce sa isi ocupe mici nise de piata. Nu sa acopere o gama larga de activitati ca pana acum. Daca s-au hotarat sa faca capse, de exemplu, sa ramana la capse, dar foarte bine, nu sa se apuce sa faca si fermoare. Firmele mici trebuie sa se specializeze, pentru ca nu vor avea posibilitatea sa faca performanta cu mai multe produse", a conchis reprezentantul AOAR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.