Nicolas Sarkozy, candidatul cu cele mai mari sanse de a deveni urmatorul presedinte al francezilor, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca cea mai buna solutie pentru Uniunea Europena de a iesi din criza politica si economica in care se afla a
Nicolas Sarkozy, candidatul cu cele mai mari sanse de a deveni urmatorul presedinte al francezilor, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca cea mai buna solutie pentru Uniunea Europena de a iesi din criza politica si economica in care se afla ar fi instituirea unui bloc director format din principalele sase puteri economice ale UE.
Reuniti in cadrul unei sedinte extraordinare, in care s-a dezbatut viitorul Europei, membrii partidului lui Sarkozy, Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), au propus formarea unui G-6 european, din care sa faca parte Franta, Marea Britanie, Germania, Spania, Italia si Polonia. Sarkozy sustine in declaratiile sale ca noul sistem de conducere ar trebui perfectat pe baza aliantei deja existente intre Franta si Germania, si ca necesitatea sa releva faptul ca tarile G-6 ar reprezenta pe de o parte aproximativ 75 la suta din populatia Europei, iar pe de alta parte faptul ca ele constituie adevaratul motor al dezvoltarii economice a intregii Uniuni.
Grupul director ar urma sa aiba o putere de decizie absoluta. ''Daca vom fi capabili sa dezvoltam aceasta metoda vom avea si solutiile - fara o reforma institutionala - la doua mari defecte ale Europei, asa cum apar ele astazi: Europa va deveni activa si va actiona sub impulsul politicienilor, si nu datorita unor birocrati anonimi'', a spus acesta. Dat fiind ca extinderea UE se afla in impas dupa respingerea Constitutiei de catre Franta si Olanda, propunerea UMP se vrea o masura de eficientizare a functionarii Uniunii in contextul planurilor sale de extindere.
Totodata, ministrul de Interne francez a tinut sa precizeze ca o Europa condusa de primele sase mari puteri ar deveni mult mai competitiva si in contextul problemelor iscate de globalizare. Uniunea ar avea nevoie de proprii sai campioni, capabili sa faca fata concurentei americane, chineze si indiene. In aceasta ordine de idei, in opinia oficialului de la Paris, Bruxelles-ul ar trebui sa isi revizuiasca de urgenta politica economica in materie de schimburi comerciale, dat fiind ca intelegerile recente semate cu China in privinta importurilor de textile sunt extrem de defavorabile Uniunii.
In ceea ce priveste chestiunea Turciei, Sarkozy si-a reafirmat ideea ca aceasta ar trebui sa devina un partener al UE, cu un statut aparte, si nu un membru cu drepturi depline. ''In ceea ce priveste Turcia, UMP si-a exprimat deja punctul de vedere, care este acela al unui parteneriat privilegiat, strategic cu Turcia. Iar partidul nu si-a schimbat pozitia'', a declarat Sarkozy in urma sedintelor de la Paris. ''Negocierile urmeaza sa inceapa luna viitoare, si, o data momentul venit, poporul francez isi va exprima optiunea sa'', a completat liderul UMP, facand referinta la angajamentul presedintelui Jacques Chirac de a organiza un referendum asupra aderarii Turciei la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.