Modificarea reglementarilor Uniunii Europene in privinta ajutorului de stat va avea ca efect reducerea nivelului maxim al sprijinului pentru zona Bucuresti - Ilfov in comparatie cu proiectele din restul Romaniei, intrucat regiunea Capitalei este cons
Modificarea reglementarilor Uniunii Europene in privinta ajutorului de stat va avea ca efect reducerea nivelului maxim al sprijinului pentru zona Bucuresti - Ilfov in comparatie cu proiectele din restul Romaniei, intrucat regiunea Capitalei este considerata mai dezvoltata din punct de vedere economic.
Potrivit unui comunicat al Consiliul Concurentei, intensitatea ajutorului de stat in Bucuresti - Ilfov va fi de maxim 40 la suta din totalul cheltuielilor cu investitiile, in timp ce proiectele realizate in alte zone ale Romaniei sunt eligibile pentru a primi sprijin de 50 la suta.
Intensitatea ajutorului de stat reprezinta cuantumul acestuia exprimat ca procent din costurile eligibile ale proiectului. "Acest lucru se datoreaza faptului ca PIB pe locuitor in aceasta zona a crescut, comparativ cu nivelul la care acesta a fost calculat pana acum", se precizeaza in comunicat. In zona Bucuresti - Ilfov, PIB pe locuitor este situat intre 45-60 la suta din media Uniunii Europene (UE), in timp ce in celelalte zone nivelul PIB este sub 45 la suta.
Consiliul aminteste ca statele membre ale Uniunii Europene au decis modificarea regulamentului privind ajutorul de stat regional, din motive ce tin in primul rand de procesul de extindere. Noul regulament al UE, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, va avea ca regula de baza faptul ca ajutoarele de stat regionale trebuie acordate doar pe baza de schema de ajutor si notificate ex-ante. De asemenea, calculul intensitatii ajutorului de stat regional se va face pe baza valorilor brute si nu a celor nete, ca pana in prezent. Intensitatea neta este cuantumul ajutorului de stat net, dupa impozitare, exprimat ca procent din costurile eligibile.
O alta modificare a regulamentului este introducerea unui nou tip de ajutor de stat regional, pentru infiintarea de firme in regiunile asistate, estimandu-se ca in acest fel va creste numarul de intreprinderi mici in zonele respective. Noul regulament va prelua si prevederile regulamentului privind ajutorul de stat multisectorial, ceea ce va duce la eliminarea confuziilor privind ajutoarele de stat regionale situate peste anumite praguri valorice si a conditiilor pe care acestea trebuie sa le indeplineasca pentru a fi autorizate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.