Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a plecat, vineri, la reuniunea de toamna a Fondului Monetar International, care se desfasoara in intervalul 24-25 septembrie, la Washington.
Pe agenda de discutii se gasesc Acordul stand-by, st
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a plecat, vineri, la reuniunea de toamna a Fondului Monetar International, care se desfasoara in intervalul 24-25 septembrie, la Washington.
Pe agenda de discutii se gasesc Acordul stand-by, strategia fiscala, precum si proiectul de buget pentru 2006.
Potrivit unor surse din minister, bugetul pe anul viitor ar fi deja pregatit. Ceea ce inseamna ca de aceasta vizita depinde forma lui finala, care cel mai probabil va fi prezentata in cursul acestei saptamani. Tot saptamana aceasta ar trebui comunicate si modificarile ce vor fi aduse Codului fiscal, tot dupa o lectura a expertilor FMI.
De la preluarea mandatului de ministru al Finantelor Publice si pana in prezent, Sebastian Vladescu a avut mai multe intrevederi cu reprezentantul fondului in Romania, Graeme Justice, cu prilejul carora s-a stabilit ca deficitul cu care se construieste bugetul pentru 2006 este sub un procent, precum si ca problema Codului muncii si a flexibilizarii pietei muncii trebuie abordata intr-o discutie la care sa ia parte si reprezentanti ai Bancii Mondiale si ai Uniunii Europene. Cu prilejul intalnirii de la Washington ar putea fi abordata si aceasta problema.
In acelasi context, a fost ridicata problema "ramanerilor in urma" ale Romaniei, precum si a macrostabilitatii economiei romanesti.
Printre masurile stabilite in Acordul stand-by incheiat cu FMI in urma vizitei delegatiei la Bucuresti, la sfarsitul lunii iunie, se numara si faptul ca statul roman nu trebuie sa aiba cheltuieli de personal care sa se ridice la mai mult de cinci la suta din PIB nici anul acesta, si nici in 2006. De asemenea, in acelasi context s-a stabilit ca introducerea cotei unice de impozitare de 16 la suta nu va genera scaderi la bugetul de stat. Tot atunci, membrii delegatiei Fondului si reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au convenit noi tinte macroeconomice, FMI acceptand, pentru 2005, un nivel al inflatiei de 7,5 la suta, deficitul bugetar a fost convenit la 0,75 la suta, fata de 0,7 la suta din PIB, iar deficitul de cont curent la 7,75 procente din PIB, in loc de 6,9 si inca 0,5 puncte procentuale, la nivelul cresterii economice, care ajunge in acest fel la 6 la suta. Din delegatia ministrului de Finante face parte si noul secretar de stat Claudiu Doltu. Doltu a fost numit in locul lui Dragos Neacsu, pe 15 septembrie, in urma unei hotarari a premierului Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.