Disputa politica naturala are datele schimbate. Nu mai suntem intr-un raport simplu: "putere versus opozitie". PSD conteaza prea putin in aceasta desfasurare de forte. Alianta DA mai exista doar in comunicatele oficiale care dezmint ca ar fi in falim
Disputa politica naturala are datele schimbate. Nu mai suntem intr-un raport simplu: "putere versus opozitie". PSD conteaza prea putin in aceasta desfasurare de forte. Alianta DA mai exista doar in comunicatele oficiale care dezmint ca ar fi in faliment politic. Vezi explicatiile ridicole ale absentei democratilor joi de la Palatul Victoria. Pe toate problemele de fond liderii PNL si PD sunt in divergenta - fuziune, alegeri anticipate, Parlament, sistem de vot. Totul pare terminat intre cele doua partide ADA. PSD pare sters in acest conflict care anima puterea si ignora opozitia. Asta pentru ca exista inca un teatru de batalie, Basescu versus Tariceanu. Presedintele ii face opozitie dura premierului. Conflictul natural intre putere si opozitie este marginal. Zvonurile despre o apropiere PNL- PSD au venit din atitudinea prudenta a PSD fata de ADA. Liderii PSD au judecat corect, "e mai bine sa ii lasi sa se sfasie intre ei, decat sa ne amestecam in disputele lor interne. Imaginea ADA se va prabusi mai dramatic astfel". Tonul impaciuitor al PSD, "rezonabil", a produs aceasta falsa impresie, ca "se au bine". Mai ales liberalii si PSD. Cand mai apar si declaratii in presa de sustinere directa sau voalata a liberalilor in acest conflict intre Palate, atunci toate speculatiile isi fac loc pe prima pagina. De aici s-a crezut ca trebuie sa existe o intelegere subterana. Macar intre Tariceanu si Geoana (sau Nastase), daca nu si intre grupurile parlamentare. In batalia din cele doua Camere, s-a vazut in ultimele zile ca scenariul este fals. PSD, liberalii&democratii se sfasie intre ei fara mila. PNL vrea locul la Camera Deputatilor detinut de Nastase. O formula intermediara nu e posibila. Nu poti sa fii partial gravida, esti sau nu esti. Presedintele Camerei Deputatilor va fi un liberal sau un pesedist, nu pot fi amandoi. Din cauza asta consultarea de joi patronata de premier a esuat. Nu avea cum sa reuseasca. Numai daca PNL renunta sa il descauneze pe Nastase, s-ar fi putut deschide calea unui compromis. Ceea ce nu s-a intamplat, rezultat scontat.
Celalalt plan al discutiei tine de Cotroceni. Basescu vrea capul lui Tariceanu si face tot ce ii sta in putinta - plin de imaginatie, neobosit - sa il vada plecat de la Palatul Victoria. A dat mai multe asalturi, si era aproape sa reuseasca si sa il schimbe cu Stolojan, dar a ratat. Dar si cu Stolojan premier, razboiul intre Palate ar fi fost acelasi. Oricine ar fi premier ar avea aceeasi soarta pentru ca Basescu vrea toata puterea in mainile lui. Povestea cu "Parlamentul unicameral si referendum" ascunde alta, mai tare. Se doreste, de fapt, un Parlament decorativ, controlat de presedinte. Tinta este instaurarea unui regim prezidential. Propunerea facuta la New York este un atac purtand marca Basescu. Presedintele loveste in alta parte decat pare la prima vedere. Miza reala a acestei dispute este un "regim Basescu". Presedintele vrea sa il numeasca si sa il revoce pe prim-ministrul, sa decida cand sunt alegeri anticipate si sa dizolve Parlamentul cand crede el de cuviinta. Cheia este aici, in dorinta de putere absoluta a lui Basescu si in prevederile constitutionale care il limiteaza. Presedintele se foloseste abil de ambiguitatile Constitutiei in propriul interes. Nu exista nici o legatura intre un refrendum, Parlament unicameral si votul uninominal, al carui partizan fervent a devenit peste noapte presedintele. Poate exista un Parlament unicameral cu vot pe lista, si invers. Dar Basescu gaseste prilejul nimerit pentru a plasa contestarea Parlamentului in actuala lui forma.
Intai a dat un atac impotriva Guvernului, pentru ca el exista, si, in mod natural, are alta logica politica decat Presedintia. Acum, cu acelasi rationament, Basescu ataca Parlamentul. De ce? Pentru ca exista si trebuie sa tina cont de cateva sute de persoane cu un grad mare de reprezentativitate. Au fost alese ca si el prin vot direct. Fireste, Basescu percepe Parlamentul ca pe un cuib de dusmani personali si il ataca folosindu-se de un populism extrem de periculos. Isi ia aliat critici exacte aduse in timp parlamentarilor, pentru a ataca Parlamentul, ca institutie. Il acuza de pacatele stiute, (ineficienta, clientelism), dar da solutia falsa. Adevarata solutie nu este restrangerea Parlamentului, ci, dimpotriva, dezvoltarea unui regim parlamentar puternic. Orice dictatura incepe prin critica Parlamentului. Basescu vede solutia intr-un regim prezidential patronat de el. Si daca Constitutia este cea care il obliga sa tina cont de Parlament, atunci trebuie revizuita Constitutia, rationeaza Basescu! Ma intreb unde se va opri, cu dorinta asta de a anula toate institutiile sistemului politic. Bazat pe popularitatea sa, dar si pe nostalgia resimtita intr-o parte a societatii romanesti pentru un lider autoritar, Basescu a inceput sa se joace cu focul. Democratia este amenintata! Asta ar trebui sa spuna liderii partidelor lui Basescu acum. Sa ii aminteasca ferm presedintelui ca Parlamentul este esenta democratiei si singura garantie reala impotriva unui regim autoritar. Mai trebuie sa ii spuna ca se vor opune ferm oricaror tentative de a micsora atributele Parlamentului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.