Conform traditiei, "Prix Italia", festivalul international de programe de radio si de televiziune, pune in dezbatere publica "lista scurta" a finalistilor principalelor premii: trei programe nominalizate pentru fiecare categorie, din care se vor aleg
Conform traditiei, "Prix Italia", festivalul international de programe de radio si de televiziune, pune in dezbatere publica "lista scurta" a finalistilor principalelor premii: trei programe nominalizate pentru fiecare categorie, din care se vor alege castigatoarele.
Caroline Thomson, presedinta festivalului, directoare de strategie la BBC, ii invita pe cei prezenti, aflati in Sala Auditorium, jurnalisti, producatori si realizatori, sa nu fie timizi, sa aiba curajul sa intervina, dezbaterea publica fiind un real filtru pentru jurii in deliberarea lor finala. Asa cum s-a spus, palmaresul finalistelor reprezinta o alta televiziune, dominata de cultura, de arta, de spectacol creativ.
Poate ca am trimis aceste comentarii ziarului ZIUA (care editeaza o pagina de cultura) cu gandul la strategia televiziunilor din Romania. Reinventati Televiziunea! Creati programe frumoase! Readuceti cultura in grilele TV, n-o mai exilati in ore de noapte. Formulez aceasta sugestie la modul cel mai colegial.
N-am sa pot prezenta in aceasta corespondenta toate programele nominalizate pana la aceasta ora. Din sectiunea "Performing Arts" am retinut trei programe spre care s-a indreptat alegerea juriului: "Costul vietii" - balet (ITV-Channel 4, Anglia), "Privighetoarea" (Arte, Franta) si "Holocaust", film muzical in memoria Auschwitz-ului (BBC).
Despre ultimul am scris in corespondenta precedenta: este un recviem desavarsit realizat artistic. Tinerii muzicieni obligati sa cante pentru concetatenii lor condamnati la moarte, salvandu-si astfel viata, devin din nou, azi, protagonistii unui concert in acele spatii care inspira groaza si sunt, in acelasi timp, infiorate de muzica lui Mozart, Bach, Chopin.
Un program de o modernitate si de o frumusete speciala este "Costul vietii": jumatate drama, jumatate dans, realizat de un guru al coregrafiei, Lloyd Newson. Poveste a doi marginalizati, David, un tanar fara picioare, si Eddie, un adevarat rocker, filmul vorbeste cu nervozitate si gratie, prin dans si dialog, despre salariul minim, despre existenta lui Dumnezeu, despre slujba de baby-sitter, accesibila tinerilor.
"Privighetoarea" e o adaptare dupa "Rossignol" de Igor Stravinski, model de inovatie tehnica, o adevarata feerie vizuala, sustinuta de vocea lui Natalie Dessay.
Alte trei filme documentare de muzica si arta au fost mentionate: "Bejart" (TF 1), "Tatal meu, Saliapin" (Canalul 1 Rusia) si o biografie Salvador Dali, "A trai pentru a nu muri" (TVE - Spania).
La categoria "Documentar de actualitate" au fost nominalizate filmele pe care le-am prezentat ieri, "Trei camere ale melancoliei" (YLE - Finlanda) si "Victima nr. 72" (DR - Danemarca), precum si un film despre tsunami (NHK - Japonia).
Palmaresul meu personal a fost confirmat - si ma bucur in mod special pentru "Trei camere ale melancoliei", un film antologic, pe care il voi propune canalului TVR1 pentru achizitionare si difuzare.
Vedem in tara foarte putin din productia europeana de elita, desi vorbim despre integrare. Suntem atat de buni, incat n-avem nevoie de opere?
P.S. Sunt de aproape 6 zile in Italia si nu am vazut in jurnalele lor nici o fotografie cu dl. Berlusconi. Nici pe posturile publice, nici pe cele comerciale. Desi au avut si ei inundatii dezastruoase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.