"Angajam confectioneri comanda barbati, produs executat integral sau specializati pe anumite operatiuni" sau "angajam personal, bune cunoscatoare ale limbii italiene", asa suna, nu de putine ori, anunturile privind locurile de munca din mica publicit

"Angajam confectioneri comanda barbati, produs executat integral sau specializati pe anumite operatiuni" sau "angajam personal, bune cunoscatoare ale limbii italiene", asa suna, nu de putine ori, anunturile privind locurile de munca din mica publicitate.
Putini stiu insa ca orice anunt, afisat sau publicat in ziar, care solicita pentru angajare numai femei sau numai barbati sunt ilegale. Potrivit legii, sunt interzise refuzul angajarii in munca a unei persoane pe motiv ca apartine unui anumit sex, precum si conditionarea ocuparii unui loc de munca de sexul persoanei respective (art. 7 din OG nr. 137/2000).
Si Legea nr. 202/2002 interzice discriminarea in anuntarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din sectorul public sau privat. Responsabilitatea pentru nerespectarea acestei prevederi cade atat in sarcina autorilor materialului publicitar, cat si a celor care publica/difuzeaza materialul respectiv.
In cazul in care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) se autosesizeaza sau este sesizat asupra unor astfel de materiale si se dovedeste caracterul discriminatoriu al anuntului, cei vinovati sunt pasibili de sanctiuni contraventionale, respectiv avertisment sau amenda. Din pacate, de la CNCD nu am reusit sa aflam cate astfel de cazuri au fost constatate in presa romaneasca.

Discriminarea la locul de munca

Tipurile de discriminare sunt multe, de la cea de gen, la cea de varsta, rasa, etnie, religie, categorie sociala. Dupa alte coordonate, ea poate fi la locul de munca, pe piata muncii, la angajare - cum este cazul mai sus prezentat - sau in societate.
Unul dintre cel mai des intalnite tipuri este cel de la locul de munca. Din cauza concurentei mari pe piata muncii, multi dintre cei care sunt victime ale discriminarii prefera sa suporte situatia sau, in cel mai bun caz, sa paraseasca locul de munca, foarte putini fiind cei care au curajul sa depuna plangere in instanta.

Rolul sindicatelor

Pentru o mai buna combatere a acestui fenomen, este necesar ca toti actorii sa fie implicati. Din aceasta perspectiva, rolul sindicatelor este subevaluat.
Sindicatele detin instrumentele si forta necesara pentru a proteja lucratorii si lucratoarele pe care ii/le reprezinta impotriva discriminarii.
"Daca sesizezi din partea liderului de sindicat un tip de comportament care te incurajeaza sa vorbesti despre faptul ca esti discriminat si daca liderul de sindicat, prin comportamentul lui raspunde negativ atunci cand constata existenta discriminarii, evident ca membrul de sindicat va avea curajul sa mearga mai departe, stiind ca beneficiaza si de sprijinul sindicatului din care face parte, sa intreprinda demersurile necesare pentru ca situatia de discriminare sa inceteze", ne-a declarat Livia Aninosanu, din partea Centrului pentru Egalitate de Sanse. Atentie insa si din ce sindicat faceti parte. Nicolae Dragodanescu, de la CSN Cartel Alfa, ne-a declarat ca anul trecut au inregistrat un caz pe discriminare sexuala, insa trei cazuri de discriminare pe criterii sindicale!


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.