Doar patru dintre cele cinci propuneri facute de ministrul Justitiei pentru posturile de conducere din Parchetul National Anticoruptie au trecut "favorabil" de Camera procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii, ne-a informat, ieri, Cristina

Doar patru dintre cele cinci propuneri facute de ministrul Justitiei pentru posturile de conducere din Parchetul National Anticoruptie au trecut "favorabil" de Camera procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii, ne-a informat, ieri, Cristina Lita, purtatorul de cuvant al institutiei.
Potrivit acesteia, in urma audierii candidatului pentru functia de procuror general adjunct al PNA, Mircea Zarie, membrii Camerei procurorilor nu s-au putut decide in favoarea sau defavoarea numirii acestuia, acordand trei voturi "pentru" si trei "impotriva".
In ceea ce-i priveste pe ceilalti candidati, Carmen Galca (pentru a doua functie vacanta de procuror general adjunct al PNA), Romeo Balan (pentru postul de procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari), Doru Tulus (pentru functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie) si Irinel Paun (pentru postul de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei), acestia au primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi.
"Intrebarile puse de membrii Camerei au vizat atat activitatea trecuta a procurorilor, cat si reactiile pe care le-ar putea avea in anumite momente ale anchetei", ne-a precizat Cristina Lita, subliniind ca audierile s-au finalizat dupa ora 22,00 a zilei de miercuri.

Raspunsuri evazive si iesiri nervoase

Pe de alta parte, Liviu Dascalescu, vicepresedintele CSM, a subliniat, citat de Mediafax, ca Mircea Zarie nu a instrumentat nici un dosar de coruptie si nu a organizat nici un flagrant delict, candidatul replicand ca a realizat totusi un flagrant, in perioada 1990-1993, fara sa poata preciza exact momentul. Zarie n-a putut oferi prea multe detalii nici in privinta motivelor pentru care a fost destituit, in anul 2001, din functia de adjunct al procurorului general al Romaniei, explicand ca a fost chemat de Tanase Joita, care i-a comunicat sec: "Nu mai esti".
Surse din CSM ne-au informat ca celelalte intrebari puse candidatului Zarie, printre care "de ce nu si-a trecut in Curriculum Vitae si deplasarile pe care le-a facut in strainatate in calitate de procuror general adjunct" si "daca a dat vreodata indicatii legate de vreun dosar", au primit raspunsuri evazive. Considerand ca vicepresedintele CSM pune intrebari irelevante, Monica Macovei i-a cerut acestuia sa discute in afara Consiliului problemele personale cu Mircea Zarie. Raspunsul sec al lui Dascalescu, potrivit caruia acestea ar fi relevante pentru votul sau, n-a facut decat s-o enerveze pe Monica Macovei, care a replicat: "Ma ridic si plec! Pentru istorii personale - afara!".
Conflictul a fost aplanat de unul dintre cei prezenti, Cristian Deliorga (procuror de la Parchetul Tribunalului Constanta), care a intervenit cu intrebari.

Presedintele decide

Interpelata telefonic, Marilena Stancu, purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, ne-a declarat ca Monica Macovei urma sa-si sustina, cel mai probabil ieri, toate propunerile in fata presedintelui Traian Basescu, "care are decizia finala". Marilena Stancu a precizat ca votul CSM este unul consultativ si ca, potrivit legii, presedintele are dreptul sa respinga, in cazul in care considera necesar, propunerea de numire a lui Mircea Zarie in functia de procuror general adjunct al PNA.
Propunerile Monicai Macovei pentru ocuparea celorlalte posturi din PNA au fost, pentru adjunct al sefului PNA - Carmen Argentina Galca (fost procuror in cadrul sectiei judiciare a PNA - Serviciul Teritorial Iasi), iar in functiile de sefi de sectii - Irinel Paun (fost prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Mehedinti, eliberat din functie de Rodica Stanoiu in iulie 2002), pentru Sectia de combatere a coruptiei, Doru Florin Tulus (procuror al DIICOT la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj), pentru cea de procuror-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si Romeo Balan (fost procuror la Parchetul Militar Timis), pentru functia de procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.