Comisia de Buget, Finante si Banci a Senatului are in lucru un proiect care va modifica actuala lege a creditului ipotecar. Este vorba de un numar de cinci proiecte de lege privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, cadastrul si publicit
Comisia de Buget, Finante si Banci a Senatului are in lucru un proiect care va modifica actuala lege a creditului ipotecar. Este vorba de un numar de cinci proiecte de lege privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, cadastrul si publicitatea imobiliara, bancile de credit ipotecar, obligatiunile ipotecare si securitizarea creantelor.
Adoptarea acestui pachet legislativ va permite infiintarea bancilor de credit ipotecar precum si refinantarea sistemului de creditare pentru locuinte prin intermediul emisiunilor de obligatiuni garantate cu ipotecile asupra locuintelor ce urmeaza sa fie construite.
In prezent, creditul ipotecar, cu un volum de 1,3 miliarde RON (la 31 iunie 2005) reprezinta doar 0,5% din PIB. Necesarul de locuinte noi pentru Romania este de peste 1 milion, ceea ce ar presupune, daca socotim si reabilitarea si consolidarea locuintelor existente, o piata ipotecara, in anii care vin, de peste 20 miliarde euro. Atragerea unor resurse de asemenea proportii nu este posibila fara adoptarea pachetului legislativ privind creditul ipotecar, se afirma intr-un comunicat semnat de presedintele Comisiei, Varujan Vosganian. Potrivit formei initiatorului, proiectul de modificare a legii creditului fiscal prevede ca ipoteca pentru garantarea imprumutului pentru investitii imobiliare dureaza pana la rambursarea integrala a tuturor sumelor datorate in contract.
In cazul in care partile convin astfel, ipoteca va putea fi transferata unui alt imobil, moment in care ipoteca asupra imobilului initial inceteaza. Rangul va fi stabilit la data trecerii noii ipoteci in cartea funciara, arata proiectul. Daca ipoteca se pune numai pe constructie, atunci se constituie drept de proprietate asupra ei si doar drept de folosinta asupra terenului.
Pana la rambursarea integrala a creditului, imobilul ipotecat poate fi instrainat, dar numai cu acordul prealabil al creditorului.
In alta ordine de idei, inainte de semnarea contractului de credit, institutia autorizata va pune la dispozitia imprumutatului o oferta scrisa care va cuprinde toate conditiile contractuale si termenul de valabilitate a acesteia, care nu poate fi mai mic de 10 zile de la primirea ofertei de catre eventualul client. Contractul de credit ipotecar nu va putea fi modificat decat in scris cu respectarea legii creditului ipotecar, in viitoarea ei forma.
Proiectul interzice acordarea de credit conditionata de acceptarea de catre client de alte servicii care nu au legatura cu operatiunea respectiva. In caz de faliment, lichidare voluntara a creditorului sau cazuri de lichidare prevazute de legi, clientii au dreptul de a rambursa anticipat creditul.
In cazul in care clientul alege sa plateasca dobanda variabila, creditorul este obligat sa specifice in functie de care referinta se va schimba dobanda. In caz ca un client va fi obligat sa despagubeasca banca, i se va retine numai contravaloarea sumelor restante, restul urmand sa-i revina lui sau mostenitorilor acestuia.
Asigurarea se plateste de beneficiar. In cazul finantarilor pentru constructia, reabilitarea, consolidarea sau extinderea unor imobile, trebuie incheiata si o asigurare de risc de nefinalizare a lucrarilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.